POMOĆ STRADALIMA U POTRESU

Sisačko- moslavački župan odgovorio na prozivke: ”Petrinja je stradala najviše, dobila je najviše. Ne radi se po stranačkom ključu”

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić odgovorio je na prozivke gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića o raspodjeli novca za pomoć stradalima u potresu

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić odgovorio je na prozivke gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića o raspodjeli novca za pomoć stradalima u potresu.

Podsjetimo, Dumbović je kritizirao organizaciju pomoći i kriterije po kojima se vrši raspodjela novca te je rekao da neće uzeti 30 milijuna kuna koje je Petrinji dodijelio župan Žinić od ukupno 100 milijuna kuna predviđenih za pomoć stradalima u potresu.

Ne radi se po stranačkom ključu

Ako Vlada želi pomoći Petrinji, kaže Dumbović, pomoć trebaju poslati izravno i to na temelju stručne procjene jer smatra da kriterij za raspodjelu novca nije imao veze s nastalom razinom štete, nego s političkom pripadnosti.

Žinić je na to odgovorio da je novac raspoređen za hitne sanacije. ”Petrinja je stradala najviše i dobila najviše, nije se radilo po stranačkom ključu”, kazao je Žinić.

30 milijuna kuna za Petrinju je, dodaje, dvostruko više od njihovog godišnjeg proračuna.

Podneseno 8750 zahtjeva za prijavu štete 

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je da ne želi ulaziti u motive, ali ”ali pričati o vraćanju novca sada nije nužan potez, treba smanjiti tenzije”.

Dodao je i da 100 milijuna kuna nije zadnja pomoć, stići će još. ”Činimo sve da zbrinemo korisnike socijalne skrbi i da pomognemo ljudima na terenu. Ne mogu steći dojam da je bilo što u kaosu. Jako je teško pustiti informaciju za 180 tisuća građana u jednom trenutku uz ovakvu infrastrukturu”, kazao je Aladrović.

Kako je izvijestio Žinić, podneseno je 8750 zahtjeva za prijavu štete, od kojih je riješeno 1250. Čak 500 ljudi tražilo je kontejnere i kućice. Procjena štete je na oko tri miljarde kuna.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari