TEŠKI DANI

‘Sistemska greška’: Umirovljenici dobili 180 kuna više mirovine nego što su trebali – sada taj novac moraju vratiti!

Ilustracija: Riportal

Dio umirovljenika je samostalno vidio da nešto s iznosom nije u redu pa su se sami javili Zavodu oko uputa za povrat sredstava

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje potkraj je prošle godine slučajno isplatio veće iznose mirovina, i to za više od tisuću umirovljenika. U prosjeku se radi o 180 kuna većoj isplati koju će umirovljenici, sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju, morati vratiti, piše Mirovina.hr.

Naime, došlo je do “sistemske greške” u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje koja je prouzrokovala da 1258 umirovljenika slučajno na račune dobije uvećane iznose mirovina. Suma pogrešno preusmjerenog novca iznosi 226.080,92 kune, što znači da je prosječan umirovljenik zahvaćen ovom greškom na račun primio oko 180 kuna više nego što mu pripada.

Dužni vratiti iznos Zavodu

Zamjenik ravnatelja Ivo Bulaja slučaj opisuje kao “manju sistemsku grešku” u kojoj je bilo i ljudskog i tehničkog faktora. Objasnio je kako je 10 posto novca već vraćeno, a da se na preostalih 90 posto radi.

Dio umirovljenika je samostalno vidio da nešto s iznosom nije u redu pa su se sami javili Zavodu oko uputa za povrat sredstava.

“Osoba koja primi mirovinu ili neko drugo primanje iz mirovinskog osiguranja koje joj ne pripada dužna ga je vratiti Zavodu zbog stjecanja bez osnove. Obveza vraćanja bez osnove postoji kada je mirovina ili drugo primanje isplaćeno u većoj svoti od pripadajuće”, stoji u članku 166. Zakona o mirovinskom osiguranju.

U roku od 15 dana prijaviti svaku promjenu

Dodatno, u rješenju o priznanju prava na mirovinu navodi se i da je korisnik dužan u roku od 15 dana prijaviti Zavodu “svaku promjenu nastalu osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječe na pravo ili opseg korištenja toga prava.”

HZMO će rješenjem u upravnom postupku po službenoj dužnosti utvrditi visinu nepripadno isplaćenih sredstava, a korisnicima će u obavijesti navesti broj računa (uputa za plaćanja) na koji se iznos može vratiti, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari