Skandalozan potez Vojske Srbije: Zapovjednik napada na Vukovar dobiva spomen-ploču!

Mladen Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada

U novosadskom kompleksu Vojske Srbije u petak će biti otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću, što koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisuje kao “ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina”, prenio je u četvrtak novosadski portal 021.rs.

Portal navodi da će “u sklopu obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u petak 8. studenog u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, biti otkrivena spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991)”.

Poginuo kod Borova naselja

“Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenog 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija”, dodaje se u vijesti.

Koalicija nevladinih organizacija pod nazivom “Građanska Vojvodina” osudila je tu namjeru Vojske Srbije.

“Jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja”

Kako se navodi u njihovu priopćenju, “Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine”.

“Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao”, navela je koalicija nevladinih organizacija Vojvodine i podsjetila na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada – “Novosadski korpuse – stidi se!”.

Promovirali knjigu u kojoj se falsificiraju činjenice o zločinu

Ministarstvo obrane Srbije je početkom tjedna organiziralo promociju knjige Ilije Brankovića “Tuzlanska kapija – režirana tragedija” u kojoj se, kako su ocijenili analitičari i Vijeće Europe u Srbiji, “falsificiraju činjenice o zločinu” koji se 1995. dogodio u BiH.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović tim je povodom izjavila da se politički lideri i predstavnici vlade u Srbiji trebaju usredotočiti na borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, na osiguravanje odšteta za žrtve i podupiranje pomirenja u regiji, umjesto da podržavaju širenje stajališta koji negiraju ratne zločine.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari