LJEVICA NA OKUPU

Sklopila se ‘semafor’ koalicija. Znate li koliko je glasača prošli put odabralo Grbina, Puljka i druge?

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Net.hr piše o tome kako su na izborima 2020. godine po pitanju preferencijalnih glasova prošli određeni političari koji će na izbore s SDP-om

Na Iblerovom trgu jučer je postignut dogovor o mogućem zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore stranaka od centra pa na lijevo. Sastanak koji je održan u prostorijama SDP-a bio je, sudeći po svemu, konstruktivan i dobar, a predstavnici deset stranaka izašli su pred medije te objavili da razgovaraju o mogućem zajedničkom izlasku na izbore, piše Ines Brežnjak Jelušić za Net.hr

“Ništa još nije do kraja riješeno”, govori nam dobro upućeni izvor, navodeći da tek treba vidjeti kako će se posložiti program i podijeliti pozicije na listama.

No, nešto nalik onome što se već neko vrijeme zazivalo u kontekstu zajedničkog izlaska na izbore stranaka od centra pa na lijevo se zakotrljalo. Na sastanku su osim SDP-a bili Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) i HSS (Krešo Beljak). U određenim kombinacijama za neke izborne jedinice je i Možemo, iako su do sada dosta jasno i glasno u javnosti komunicirali da neće sa SDP-om, barem ne prije izbora.

Mogu li stranke koje su jučer bile na sastanku pobijediti HDZ i njegove koalicijske partnere i dovesti ljevicu na vlast? Neka politička imena koja su u igri dosta su zvučna, dugi niz godina su u politici te već na račun svog imena i prezimena mogu osvojiti dosta glasova. Iako će izborne jedinice na nadolazećim izborima biti nešto drugačije nego prije četiri godine, odlučili smo provjeriti kako su na izborima 2020. godine po pitanju preferencijalnih glasova prošli određeni političari, a koji su sada u spomenutim kombinacijama.

Šef SDP-a, Peđa Grbin, najvjerojatnije će biti kandidat za premijera ako dođe do koalicije. Iako SDP još nije predstavio svoje liste, Grbin je u utorak za RTL Danas kazao kako postoji mogućnost da se kandidira u 8. Izbornoj jedinici, odakle je rodom. U toj izbornoj jedinici bio je i na prošlim izborima. Tada je, podsjećamo, šef stranke bio Davor Bernardić s kojim Grbin nije bio u idiličnim odnosima, a SDP je na izbore izašao s HSS-om, HSU-om, Snagom, GLAS-om IDS-om i PGS-om.

Uvjerljivo najviše glasova

Grbin je bio zadnji na listi, no osvojio je uvjerljivo najviše preferencijalnih glasova – čak 17.000. U 8. izbornoj jedinici bio je i Darijo Vasilić iz IDS-a. Vasilić je bio na 8. mjestu te je dobio ukupno 2797 preferencijalnih glasova. U osmoj izbornoj jedinici bila je i Katarina Peović iz Radničke fronte. Peović, doduše, nije bila na sastanku, u ime RF-a je bio Denis Geto no svakako u ovom kontekstu treba i nju uzeti u obzir i računicu s obzirom na to da je osvojila 5699 preferencijalnih glasova.

Fokus, koji je na prošlim izborima bio nepoznatiji nego sada te je izašao u koaliciji sa Strankom s imenom i prezimenom i strankom Pametno, mandat je osvojio na konto svetonedeljskog gradonačelnika Zurovca u 7. izbornoj jedinici. Zurovec je osvojio 4606 preferencijalnih glasova. U sedmoj izbornoj jedinici s ukupno 6514 preferencijalnih glasova mandat je osvojio i Krešo Beljak, piše Ines Brežnjak Jelušić za Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari