SVE VIŠE VARANJA

Škola u Njemačkoj zabranjuje mobitele i pametne satove zbog straha od Chat GPT-ja

Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Umjetna bi inteligencija u budućnosti mogla igrati veću ulogu i na školskim ispitima. Prema Ministarstvu kulture Hessen, ispitni zadaci mogli bi zahtijevati svjesnu upotrebu umjetne inteligencije

Zbog straha od ChatGPT-ja gimnazija u Taunussteinu u Njemačkoj planira zabraniti pametne telefone, pametne satove i slušalice na završnim ispitima. Iako je završni ispit posebno zahtijevan, stručnjaci kažu kako umjetna inteligencija može riješiti čak i taj izazov i to s ocjenom dovoljan (2), ravnatelj gimnazije kaže da je gotovo nemoguće razaznati je li ispit riješio učenik ili ChatGPT, piše Fenix.

Profesori upozoravaju kako je nekoliko tjedana prije početka završenog ispita (Abitur) uočeno više varanja s umjetnom inteligencijom u gimnaziji u Taunussteinu. Zbog toga učenici prije ispita moraju predati profesorima svoje mobitele i pametne satove.

Prvi pokušaji prijevare pomoću umjetne inteligencije tijekom ispita (Abitur) postali su poznati najprije u Hamburgu. Nekoliko tjedana prije početka ovogodišnjih ispita, pojavili su se izvještaji o takvim pokušajima prijevare u Hessenu.

“U osnovi nije pogrešno koristiti tehnologiju, ali zbog opasnosti od korištenja umjetne inteligencije na završnim ispitima nikako se ne bi smjeli koristiti mobiteli i ostala tehnologija. Školska konferencija (koju čine profesori, roditelji i učenici) jednoglasno je odlučila o preporuci da se sva elektronička pomagala poput pametnih telefona, pametnih satova i slušalica moraju predati prije ispita”, poručio je Gotthard.

No, to ne isključuje mogućnost da netko sa sobom ima drugi ili treći uređaj. Zato sve torbe i jakne treba staviti na određeno mjesto u učionici.

Umjetna bi inteligencija u budućnosti mogla igrati veću ulogu i na školskim ispitima. Prema Ministarstvu kulture Hessen, ispitni zadaci mogli bi zahtijevati svjesnu upotrebu umjetne inteligencije.

Zapravo, 85 posto svih učenika boji se da će drugi u školi steći nepravednu prednost putem ChatGPT-a. Rezultat je to istraživanja digitalne udruge Bitkom iz proljeća 2023. U to vrijeme ChatGPT nije bio ni pola godine slobodno dostupan svima. Međutim, nitko od ispitanih u anketi nije rekao da je sam koristio umjetnu inteligenciju na ispitima. Prema informacijama Ministarstva kulture, teško je jasno dokazati prijevaru čak i sa softverom za plagiranje, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari