SKUP PROPUST: Hrvata u Njemačkoj ‘udarili po džepu’ jer je zaboravio nešto što mnogi zaboravljaju

Auto sa stranim tablicama u Njemačkoj možete voziti do šest mjeseci. Poslije toga morate platiti porez, a onda možete strane tablice imati još šest mjeseci

Hrvati se po dolasku u Njemačku, uglavnom zbog neinformiranosti, susreću s raznim problemima, piše Croexpress.

U to se na vlastitoj koži uvjerio jedan Hrvat koji je svoju priču objavio na Facebooku.

“Danas kad sam išao u dućan parkirao sam ispred dućana kad sam vidio da prema meni idu neki tip i žena. Pitaju mene i ženu osobnu, papire od auta i živimo li ili radimo tu. Ja im kažem da smo prijavljeni na adresu, da radimo, a oni nama da moramo platiti porez od kada je auto tu… Ja im kažem da imam pravo voziti na tablice šest mjeseci, a oni meni da nemam jer tu živimo i radimo. Platili kaznu na licu mjesta za dva mjeseca 127 eura i moramo u roku tjedan dana platiti 714 eura. Rekli su nam kada auto ostavimo u Hrvatskoj da će nam se vratiti jedan dio poreza, ovisi kad ga odvezemo ili da tu prebacimo auto na njihove tablice. Evo čisto informativno iz prve ruke”

Auto sa stranim tablicama u Njemačkoj možete voziti do šest mjeseci. Poslije toga morate platiti porez, a onda možete strane tablice imati još šest mjeseci, ukupno najduže godinu dana. Nakon godinu dana obavezno idu njemačke tablice. Ali to nije sve.

Onaj tko ima prebivalište u Njemačkoj, mora od prvog dana prijaviti auto na njemačke tablice! Iako se zakonski prebivalište dokazuje automatski nakon šest mjeseci boravka. Ali opet jedan ‘ali’: prebivalište imaš čim si se zaposlio, ako imaš ugovor iznad šest mjeseci, ako si iznajmio stan na neodređeno vrijeme, ako djeca idu u školu. Znači od prvog dana boravka većini vas je ovdje prebivalište.

Ako vam samo naplate neku kaznu i porez, imali ste sreću. Inače je zakon takav da, ako ne platiš porez i nemaš tuzemno osiguranje, kao da se voziš s neregistriranim autom. Pa vi i dalje gledajte da zeznete državu! (Je li to ostatak balkanskog mentaliteta?)

Na njemačkim cestama ima malo previše muljatora pa država ne može sve kontrolirati, bili to Poljaci, Hrvati ili neki drugi narod. Zakon vrijedi i provodi se za sve jednako, piše Croexpress.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari