„BIT ĆE OTKAZA I REZANJA PLAĆA“! Dio gradonačelnika protiv novog zakona MOST-a o lokalnoj samoupravi

Nakon što je Božo Petrov najavio da će novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave biti izglasan nakon konstituiranja Sabora, i to bez provođenja javne rasprave, nezadovoljstvo gradonačelnika raste

I prije nego zasjedne u fotelju šefa Sabora a svoja jamstva uputi u hitnu proceduru, Božo Petrov je naišao na otpor. Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave želi mijenjati bez prethodne javne rasprave.

“To nije potrebno, ali s druge strane naravno da je dobro ukoliko se može provesti i javnu raspravu. Što se tiče samog zakona, mi smo rekli i da će se dati prostor od godinu dana i dva mjeseca, tako da će taj zakon početi vrijediti tek od 1. 1. 2018. godine”, rekao je Božo Petrov.

Taj bi period jedinice lokalne samouprave dobile da se prilagode mostovom zakonu. No mnogi među njima nisu stretni što ih se – ništa ne pita.

“Bojim se da će to biti još jedno silovanje lokalne samouprave. Gospodin Petrov mora znati da postoji europska povelja o lokalnoj samoupravi po kojoj se ne mogu donositi nikakvi zakoni bez prethodnih konzultacija. Ukoliko u Saboru ne bude bilo dovoljno razumnih zastupnika, preostaje nam jedino tražiti pravdu pred ustavnim sudom”, kazao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

No ne bude li Zakon usvojen, u MOST-u već imaju spreman odgovor: natjerali bi lokalnu samoupravu da masu plaća smanje sa 20 na 15 posto.

“Tih pet posto čini milijardu kuna, ugrubo, a tih milijardu kuna neće uzeti držav,a nego će ostati lokalnoj upravi za ulaganje i razvoj. Ovo je uvod u reformu lokalne samouprave, više neće biti samo riječi”, rekao je Petrov.

No i za ovo lokalna uprava ima odgovor – plaće smo, kažu, već smanjili.

“Mi vam izdvajamo 15,67 posto, mi smo postigli što smo željeli, ali bi trebalo vidjeti u toj sumi plaća kada se spominje 25 ili 30 posto ulaze li u to izvanproračunski korisnici i slično. Ali treba napraviti jedan dobar plan i jednu dobru analizu jer ovakve odluke ne donose se baš na ho-ruk”, osvrnula se Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja.

Stoga ne bi trebalo biti iznenađenje ukoliko se predstavnici lokalnih vlasti sa svojim primjedbama obrate – Ustavnom sudu.
Hrvoje Krešić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari