'DEVASTACIJA I PRIVATIZACIJA'

Slovenac koji ima mobilnu kućicu u Istri: ‘Imam potvrdu da moja hiška nije bespravna’

Sugovornik, koji se ne želi eksponirati, ima odluku Hrvatskog visokog suda da pokretni objekt nije bespravna gradnja. Unatoč tome, bilo je i poziva da se objekti uklone. Kako je objasnio, sve je počelo nakon epidemije COVID-a i upravo oni kod kojih je sve legalno dobili su rješenja da moraju ukloniti svoje kuće

Grad Umag nedavno je objavio opširno priopćenje u kojem upozoravaju na “uzurpaciju, devastaciju i privatizaciju pomorskog dobra”. Istra je, ističu, postala “europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore”.

“Da apsurd bude veći, ta bespravna, nelegalna okupacija je djelo većinom stranih državljana, gdje prednjače državljani Slovenije, uz pomoć i asistenciju ‘domaćih domoljuba'”, naveli su u priopćenju Grada Umaga.

“Prije sedam-osam godina kupili smo zemljište, ogradili ga, posadili masline, uredili, redovito ručali, a onda smo nakon dobrih godinu dana kupili mobilnu kućicu (hišku na slovenskom) i postavili je”, objasnio je jedan od vlasnika mobilne kućice i zemljišta iz Slovenije za 24ur.

Sugovornik, koji se ne želi eksponirati, ima odluku Hrvatskog visokog suda da pokretni objekt nije bespravna gradnja. Unatoč tome, nadležna služba se oglušila o odluku, a bilo je i poziva da se objekti uklone. Kako je objasnio, sve je počelo nakon epidemije COVID-a i upravo oni kod kojih je sve legalno dobili su rješenja da moraju ukloniti svoje kuće.

Neki su svoje mobilne kućice selili iz straha, nekima su to radili zaštitari, ali su premještanje kućice samo nekoliko kilometara naplaćivali 3000 eura, a potom i skladištenje, što iznosi 100 eura po danu. “Jedan od vlasnika nije odustao, došli su redari u pratnji policije, počistili nered i razbili”, ispričao je sugovornik.

Nije riječ, piše 24ur samo o Slovencima, već i Talijanima, Austrijancima te Hrvatima.

Ilegalna gradnja veliki je problem u Istri. Građevinska inspekcija, koja pripada Državnom inspektoratu, izvijestila je da su samo u posljednjih pet godina u Istarskoj županiji proveli 2.752 nadzora, pokrenuli 1.329 postupaka zbog bespravne gradnje, izdali 1.216 rješenja za uklanjanje objekta, napisali 707 kazni u iznosu većem od 5 milijuna eura i srušili 277 bespravnih objekata.

No, vlasnici zemljišta se pitaju zašto su sada glavni problem oni koji nisu gradili, a imaju sudsku odluku da mogu imati pokretne objekte, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari