Slovenci štite najugroženije građane: Novim zakonom bez ovrhe nad „minimalcem“

U Sloveniji će novim zakonom, koji je predložilo slovensko ministarstvo pravosuđa, biti zabranjeni ovršni postupci na minimalnu neto plaću koja trenutno iznosi 604,35 eura, a prima je oko 50.000 zaposlenih.

Time se zakonski stvari vraćaju na prijašnje rješenje koje je promijenila prethodna vlada premijerke Alemke Bratušek dopustivši ovrhe nad minimalnom plaćom i odredivši da se zbog ubrzanja naplate dugova može izvršiti ovrha u iznosu od najviše 30 posto minimalne plaće.

Vlada premijera Mire Cerara svoj novi zakonski prijedlog, objavljen na vladinim internet stranicama, obrazložila je prihvaćenim socijalnim sporazumom i afirmacijom ustavnog načela socijalne države, ustvrdivši da ovrha putem plaće i drugih primanja ne smije biti takva da ugrozi egzistencijalni minimum dužnika.

Kad je riječ o takozvanim privilegiranim tražbinama, kao što je naplata alimentacije, novim će se rješenjem, kao izuzetak, dopustiti ovrha do polovice minimalne plaće osobama koje ne ispunjavaju svoje dužničke roditeljske obveze.

Očekuje se da će ovaj zakonski prijedlog parlament, u kojemu vladajuća koalicija ima čvrstu većinu, biti uskoro potvrđen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari