OGLASIO SE I BEROŠ

Slovenija zabranila popularno energetsko piće, i Hrvatska razmišlja o tome? Beroš: ‘Objavit ćemo upozorenje’

Foto: Unsplash

Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju spomenutog energetskog pića, i Hrvatska ide u tom smjeru. ‘HZJZ će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu’, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Slovenija je zabranila kofeinsku verziju popularnog energetskog pića “Prime” jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u Europskoj Uniji, ali je dopušten u hrani, prenosi 24 Ur..

Kofeinsko energetsko piće ovog proizvođača sadrži 200 mg kofeina po limenci dok najpoznatije energetsko piće na tržištu sadrži samo 80 mg. Inspektori Uprave za sigurnost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja utvrdili su da se više na tržište ne stavljaju sporna pića s kofeinom, već samo hidratantna pića istog proizvođača.

Uprava i Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva zatražili su od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika. Iz dostavljene dokumentacije proizlazi da je procijenjena izloženost kofeinu konzumacijom spornih pića ukazuje na postojanje vjerojatnosti štetnog djelovanja na zdravlje posebno kod djece i adolescenata.

Energetska pića, inače, moraju imati istaknuta upozorenja da nisu prikladna za djecu i mlađe osobe zbog visokog udjela kofeina.

A nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju spomenutog energetskog pića, i Hrvatska ide u tom smjeru, doznajemo iz Ministarstva zdravstva.

“Hrvatski zavod za javno zdravstvo će danas objaviti upozorenje o štetnosti energetskih napitaka, a u 18 sati imam sastanak s Državnim inspektoratom kako bi se našlo zakonsko rješenje za ograničenje konzumacije štetnih energetskih napitaka i nikotinskih vrećica, koji su djeci trenutno ilegalno dostupni na tržištu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Saznanjem o sastojcima i mogućim učincima tih proizvoda, Beroš je tražio hitno ograničavanje njihove konzumacije za djecu. Osim energetskog pića, to su i nikotinske vrećice koje sadrže nikotina u količini i do tri kutije cigareta, što je zgrozilo liječnike i samog ministra.

Inače, ovo popularno američko energetsko piće u Hrvatskoj košta oko sedam eura, dok se isto piće u jednom supermarketu u Americi prodaje za svega 2,48 dolara. Ona beskofeinska verzija, odnosno varijanta “za hidraciju”, u SAD-u se prodaje za 1,88 eura, dok kod nas stoji nevjerojatnih 12 eura.

Osim višestruko veće cijene, to piće za “hidraciju” nije ništa više nego voda s nečim, što je potvrdila i savjetnica potrošača o hrani Ana Račić.

Ona je proučila deklaraciju beskofeinske inačice i potvrdila da se radi praktički o vodi s dodacima sladila, boje i minimalnim dozama aminokiselina te nešto vitamina.

“Ako je suditi po deklaraciji, to je skupa voda s malo umućenog koječega. Neće nas otrovati, ali nećemo imati ni neku posebnu dobrobit od toga”, kazala je za RTL Danas.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari