SUPERŠIRITELJ KORONE

SLUČAJ ISCHGL: Turisti su bacali skije, neki su u skijaškim čizmama trčali do svojih auta kako bi izbjegli karantenu

Ilustracija: Petar Glebov/PIXSELL

Cijeli slučaj prati se na međunarodnoj razini jer je to po mnogima primjer pogrešnog postupanja u početku širenja pandemije.

Neovisna komisija stručnjaka pokrajine Tirola  utvrdila je teške propuste vlasti vezano za europsko super žarište korone skijaško mjesto Ischgl koje je to ime dobio u ožujku. Ukratko sažetak bi bio – propusti, kašnjenja, zataškavanja  i niz pogrešaka vlasti koje sežu sve do austrijskog saveznoga kancelara Sebastiana Kurza.

Tako na 287 stranica komisija dokumentira kako su propusti vlasti omogućili da to mjesto postane žarište širenja koronavirusa, a na kraju se postavlja pitanje tko će preuzeti političku odgovornost za tu katastrofu, piše Deutsche Welle.

Iako je 16. ožujka na austrijskoj televiziji jedanaest puta zaredom Bernhard Tilg, tirolski pokrajinski ministar zdravstva tvrdio da su vlasti učinile sve ispravno, čini se da je to daleko od istine.

Bilo je to tri dana nakon što su tisuće turista na brzinu pobjegle od karantene u Ischglu, nakon čega se virus proširio u 40 zemalja po svijetu.

Kaos toga petka

Cijeli slučaj Ischgl prati se na međunarodnoj razini jer je to po mnogima primjer pogrešnog postupanja u početku širenja pandemije.

Predsjednik Komisije Ronald Rohrer predstavio je kaos koji je izbio toga petka, 13. ožujka na temelju izvještaja jednog očevidca: turisti su bacali skije ispred mjesta za iznajmljivanje, neki su u skijaškim čizmama trčali do svojih auta kako bi izbjegli karantenu.

Savezni kancelar Sebastian Kurz  karantenu je najavio na konferenciji za medije u 14.15, iako on nije za to mjerodavan i iako to nije bilo dogovoreno s lokalnim vlastima.

U izvještaju piše: To je ne samo faktično, nego i pravno problematično te se dodaje da Kurzova najava je „spriječila smislenu epidemiološku kontrolu“.

Želio da se stanje prikazuje bolje

A predsjednik tirolske vlade Platter nedavno je dospio pod dodatni pritisak kada je  austrijski magazin Profil objavio je da je on od šefa okruga Landeck zahtijevao da u priopćenjima za medije stanje prikazuje bolje, kako bi uklonio napade na Ischgl.

Nova zimska sezona u Ischglu bi trebala početi 26. studenoga. Njemačka je izdala upozorenje da se tamo ne putuje, a iz ove zemlje dolazi polovica od oko šest milijuna zimskih turista. Tamošnji turistički djelatnici su zabrinuti, a s njima i austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji smatra da se takvim upozorenjima da se ne putuje ugrožavaju radna mjesta.

Predstavljena su i nova ograničenja  – skijanje može, partijanje nakon skijanja ne može. Također  maske će biti obvezne na žičarama, a redoviti testovi osoblja u skijaškim objektima trebali bi vratiti povjerenje.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari