'POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU'

SLUŽBENO JE! Hrvatska ulazi u eurozonu 1. 1. 2023.: Usvojen je i konačni tečaj po kojem ćemo mijenjati kune

Ministri financija potpisuju odluku o ulasku Hrvatske u eurozonu

Hrvatska ulazi u eurozonu 1. siječnja 2023. godine, upravo je potvrđeno na sastanku Ecofina. Tako je i službeno da ćemo uvesti euro od spomenutog datuma, javlja Večernji list.

Tečaj po kojem će se mijenjati kune za euro jest 7,53450 kuna za 1 euro.

“Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest”, kazao je danas ministar financija u odlasku Zdravko Marić.

Donesen i etički kodeks

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Koordinacijskim odborom za prilagodbu gospodarstva i zaštitu potrošača uspostavilo je jučer Etički kodeks, koji će pridonijeti stvaranju sigurnog okruženja za potrošače te omogućiti pouzdano i transparentno uvođenje eura u Hrvatskoj.

Svi poslovni subjekti koji posluju u izravnom odnosu s potrošačima pozvani su pristupiti Etičkom kodeksu, jer činom pristupanja svojim potrošačima jamče da će transparentno i pouzdano poslovati. Od svakog poslovnog subjekta očekuje se da posluje u skladu s načelima Etičkog kodeksa te na taj način kontinuirano pridonosi transparentnosti i zaštiti potrošača u procesu uvođenja eura. Inicijativa Etički kodeks provodi se pod sloganom “Svaki cent se broji, svaka kuna se računa”, a cilj je da potrošači budu sigurni da se svaka njihova kuna zaista računa, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari