NJEMAČKI INSTITUT

NIJE DOBRO! Njemačka bilježi veliki porast u broju zaraženih koji se vraćaju iz Hrvatske

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Njemački Institut Robert Koch (RKI) u najnovijem tjednom pregledu stanja s pandemijom Covida-19 naveo je, između ostalo, koliko je u Njemačkoj otkriveno slučajeva zaraze delta varijantom koronavirusa kod povratnika iz inozemstva.

U tabelarnom prikazu jasno je da je najveći problem njemačkim zdravstvenim vlastima s građanima koji se vraćaju iz Španjolske. Tijekom prošlog tjedna kod njih 389 otkrili su da su zaraženi delta varijantom SARS-CoV-2, pišu Vijesti.hr

Sljedeći najčešći bili su povratnici iz Nizozemske, njih 80, a kao treći najčešći izvor delta varijante navedena je Hrvatska.

VIDEO DANA:

Tijekom prošlog tjedna u Njemačkoj su otkrili 66 osoba koje su se vratile iz Hrvatske zaražene delta varijantom koronavirusa.

Iz tablice se vidi i to da iz tjedna u tjedan u prethodnih mjesec dana raste broj otkrivenih delta-slučajeva iz Španjolske, Nizozemske i Hrvatske. Primjećuje se, dalje, i to da su u prvom tjednu ljeta u Njemačkoj otkrili samo jednog zaraženog povratnika deltom iz Hrvatske.

Narednog tjedna otkrili su ih pet. Još tjedan poslije već 34.

Iz toga slijedi da je u četiri tjedna učestalost otkrivanja delta koronavirusa kod građana Njemačke koji se vraćaju iz Hrvatske, porasla 66 puta.

Institut Robert Koch na svojim stranicama objavio je i to da je u Njemačkoj visoka sedmodnevna incidencija delta varijante koronavirusa u prvom redu zabilježena kod najmlađih, u dobi između 15 i 34 godine.

Najrjeđe se delta varijanta otkriva kod starijih od 60 godina, manje od pet slučajeva na 100.000 stanovnika, što se povezuje s time da su stariji od 60 daleko najčešće cijepljeni objema dozama cjepiva protiv covida-19.

Navodi se i to da je učinkovitost cjepiva za delta varijantu kod mlađih od 59 čak 89 posto, a kod starijih od 60 oko 87 posto zaštite. Zaključak je da se Njemačka već sad mora hitno pripremati za pogoršano stanje s covidom-19 naredne jeseni i zime.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari