SOCIJALNA ILI LIBERALNA STRANKA: Koliko su kandidati za šefa SDP-a uopće ‘lijevi’?

Dok se na desnici slaže većina, u SDP-u traje utrka za novog šefa ili šeficu stranke. Kandidiralo se čak devet osoba

Davor Bernardić predstavio je program u Vukovaru, Ranko Ostojić obilazi Gorski Kotar, a Orsat Miljenić Dalmatinsku zagoru. Suočeni s pitanjem koje ih je možda koštalo izbora: je li SDP danas socijalna ili liberalna stranka?

“SDP će biti i bio je socijaldemokratska stranka”, tvrdi Bernardić.

“SDP u svakom slučaju je dijete radničkog pokreta a ne banaka i kapitala. SDP je socijalna i lijeva stranka”, kazao je Ranko Ostojić.

“SDP je apsolutno socijalna, socijaldemokratska stranka”, tvrdi Orsat Miljenić.

“Ja sam čvrsto uvjerena da SDP nikad nije izgubio svoju socijaldemokratsku orijentaciju”, rekla je Gordana Sobol.

Bit socijaldemokracije uvijek je bila zaštita radnika. No SDP-ova vlada se time baš i nije bavila. Misle li se kandidati za novog predsjednika vratiti korijenima?

“Da ljudi koji žive od svog rada konačno dobiju priliku imati adekvatnu plaću za onaj posao koji rade da bi mogli prehranjivati svoju obitelj, a to je sigurno – jedna od mjera je povećanje minimalne plaće. To odmah najavljujem”, pojasnio je Bernardić.

Minimalne plaće sjetio se i Ostojić.

“Ono, što prvo treba, je dignuti minimalnu plaću barem na razinu Slovenije na 51 posto. Ja znam da se ni s 3.500 kn ne može puno, ali je to barem prvi korak”, rekao je on.

Miljenić bi smanjio nejednakost među građanima; uveo veće poreze za bogate, manje za siromašne, a onda radna mjesta.

“Danas sam razgovarao s jednom kolegicom kojoj se iz mjeseca u mjesec produžuje ugovor. Ta osoba je u problemu jer nema sigurnost i ne može planirati obitelj. To je jedna od stvari”, rekao je Miljenić.

I Gordana Sobol sjetila se novog radničkog pojma:

“Ono, što SDP nije do sada činio, a čeka nas u budućosti, projekt definiranja prekarijata. To je nova vrsta radničke klase o kojoj u Hrvatskoj premalo govorimo”.

Prekarijat je pojam koji označava nesiguran, privremeni i nezaštićen rad.
Prvi ga je u SDP-u spomenuo Tonino Picula koji danas nije bio dostupan, ali ovaj vikend objavio na internetu svoj program SDP 3.0. Programe tek treba pokazati ostali kandidati do starta službene kampanje početkom studenog.

Marina Barukčić

Foto: Facebook

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari