Šokantne razlike: Za kuću u Splitu u jednom hrvatskom gradu možete kupiti njih 100!

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Analizirajući stvarne cijene transakcija u 2018. otkrivene su iznenađujuće razlike u cijeni kvadrata

Rezultati posljednje analize Ministarstva graditeljstva i Ekonomskog instituta u Zagrebu pokazali su nevjerojatnu razliku između cijena obiteljskih kuća na sjeveru i jugu Hrvatske. Analizirajući stvarne cijene transakcija u 2018. otkrivene su iznenađujuće razlike u cijeni kvadrata.

Primjerice, na području Bjelovara je zabilježena najniža medijalna cijena kvadrata obiteljske kuće u iznosu od 36 kuna, dok se najskuplji kvadrat plaćao u Splitsko-dalmatinskoj županiji i iznosio je 4,354 kune, piše Jutarnji list.

U prijevodu, za cijenu jedne kuće od otprilike 100 kvadrata se u Bjelovaru može dobiti stotinu kuća iste kvadrature.

Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, objasnila je da se bez evaluacije podataka prikupljenih iz sustava eNekretnine, koji su korišteni u analizi, razlike mogu biti još veće.

“Drugim riječima, moguće je da se u kupoprodajne ugovore stavljaju namjerno niže cijene od tržišnih kako bi se umanjio iznos poreza na promet nekretnina, pa onda za posljedicu možemo imati još veće razlike u cijenama među regijama”, rekla je Vizek.

Prodaja stanova je iste godina ukupno iznosila 13,2 milijarde kuna, pri čemu je prodano 23,736 stanova i apartmana. Na vrhu liste nalazi se Dubrovačko-neretvanska županija sa zapanjujućih 12,158 kuna po kvadratu, zatim slijedi Splitsko-dalmatinska sa 11,669 kuna te Grad Zagreb s cijenom od 9,459 kuna, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari