VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO

Video | Šokirat ćete se koliko je Hrvata svakog dana na bolovanju: Stižu nova pravila, lažnjaci su u panici

U cijeloj godini Hrvati su bolovali više od 20 milijuna dana, a od toga je gotovo pola na teret poslodavca. Više u video prilogu RTL-a!

Liječnik Vedran Karabeg brine se za više od 2000 pacijenata. Njih 60 posto je zaposleno pa je svaki dan otvoreno i 30-ak bolovanja. Nekad im kaže da ga ne može otvoriti.

“Prihvate naravno – samo treba pojasniti da je jedno pravo iz njihove police zdravstvenog osiguranja, ali da se ne donosi na volju i želju nego mora biti potkrijepljen s medicinskim indikacijama”, kaže Karabeg, liječnik obiteljske medicine u Domu zdravlja Zagreb Centar.

Od HZZO-a je dobio opomenu. Njihovi kontrolori su u redovitim kontrolama pročešljali 7000 bolovanja u ordinacijama liječnika. Zatvorili su njih čak 37 posto jer su trajala neopravdano dugo, piše Danas.hr..

‘Zagovaramo promjenu instituta bolovanja’

Dok se novi podaci čekaju, oni posljednji kažu da je u prosjeku na dan bilo gotovo 65 000 Hrvata na bolovanju. U cijeloj godini bolovali su više od 20 milijuna dana, a od toga je gotovo pola na teret poslodavca.

“HUP dugi niz godina zagovara promjenu instituta bolovanja, a dio naših traženja je i promjena sustava kontrola – s obzirom na to da dosadašnje nisu bile učinkovite. To dokazuju svi službeni podaci prema kojima je preko 30 posto bolovanja, zaključeno, a u nekim dijagnozama i preko 40 posto”, kaže Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom HUP-a.

S izmjenom zakona novost je da će bolovanje kontrolori moći sami zaključiti.

“HZZO je u svojim kontrolama mogao sugerirati izabranom doktoru da zaključi to bolovanje, ali je sam doktor bio nadležan za to. Sada po novom ćemo olakšati neke neugodne situacije kada liječnici nekog pacijenta trebaju skinuti s bolovanja – naši kontrolori će to direktno napraviti”, govori Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

Novost pak nije da kucaju na vrata – jer su to mogli i do sada.

Kazne do 2000 eura

“HZZO nije nikad bio policija da će vas tražiti zbog nečega. Kontrolori HZZO pregledavaju pacijenta u ambulanti izabranog doktora ili prostorijama HZZO-a, ali u slučaju da pacijent ne može doći – njemu se može otići u posjetu”, dodaje Korkut.

Liječnici su se svega naslušali. Primjer je i pacijent s visokom temperaturom, streptokokom i na bolovanju.

“Na kontroli za 48 sati – on nije mene zamolio, nego je spomenuo da bi on trebao sjesti u auto i voziti za Imotski iz Zagreba po svoju suprugu i djecu. Ja sam rekao apsolutno se ne slažem i kontraindicirano je”, kaže Vedran Karabeg, liječnik obiteljske medicine.

Ako pacijent u roku od tri dana nakon početka bolesti ne obavijesti liječnika, ne pridržava se njegovih uputa ili zlorabi pravo na bolovanje – prijeti mu kazna od 1000 do 2000 eura, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari