VELIKI POTROŠAČI ENERGIJE: Nakon običnih žarulja, Europska komisija zabranila i halogene žarulje!

Nakon što je jedna druga EU direktiva s polica maknula stare žarulje sa žarnom niti, iz Bruxellesa sada stiže i nova odluka. Od 2018. bit će zabranjeno prodavati i halogene žarulje

U moru ponude na tržištu žarulja – kupcima se nije lako snaći.

Stare žarulje, one sa žarnom niti, zabranjene su, a mogu se nabaviti još jedino u BiH i Srbiji. Europska unija ih je zabranila.

“Intencija europske Unije je da se miču svi izvori svjetlosti koji imaju malu energetsku učinkovitost odnosno nisku količinu svjetlosti po potrošenoj energiji prvo je otišla ona stara sa žarnom niti a sljedeća na redu je halogena žarulja”, kaže Marko Bišćan, Energetski institut Hrvoje Požar.

A evo i zašto. Ta halogena žarulja, iako mnogim kupcima zvuči novo i moderno – ustvari je također veliki potrošač. Ako se računa prosječno korištenje jedne žarulje od 800 sati na godinu, one stare žarulje sa žarnom niti troše 48 kuna, halogene 34 kune, obične štedne 10, a LED 8 kuna. Kupci su i kod nas počeli pratiti trendove.

“Kupci najčešće pitaju koja je dužina trajanja žarulje, koja je boja svjetlosti i koja je jačina žarulje, a najčešće se odlučuju za kupovinu LED žarulje. U zadnje vrijeme je to trend i nnjih kupuju puno češće od halogenih žarulja”, kaže Ivana Turčinov, voditeljica marketinga trgovačkog centra.

Jedini i nemali problem LED-ica je što su najskuplje – prosječna košta 39 kuna, za razliku od 30 kuna koliko treba izdvojiti za štednu ili 25 za halogenu. Baš zato birokrati iz Bruxellesa dali su rok od dvije godine – u kojem se nadaju da će cijena LED žarulja još pasti.
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja