KADA STIŽE CJEPIVO?

Štagljar: ‘Savjet svima je da se cijepe protiv gripe! To ću reći i članovima svoje obitelji’

Foto: Pixsell

Ovo će, smatra Štagljar, biti najbrže napravljeno cjepivo u povijesti s obzirom na to da je inače prosjek za njihovu proizvodnju oko 10 godina

Znanstvenik Igor Štagljar javio se iz Toronta i rekao se kako se navikava na “novo normalno“.

Kako je nedavno napisao izdvaja četiri cjepiva koja po njemu daju veliku dozu nade da će biti učinkovita, no napominje kako će se to sa sigurnošću znati tek nakon treće faze kliničkih istraživanja.

“Nakon što se cijepimo, naše tijelo aktivira imunološki sustav koji počinje stvarati imunitet na to cjepivo, a njegova aktivacija može dovesti do upalnih procesa“, tvrdi Štagljar za Večernji list, dodajući kako su nuspojave uglavnom blage, a mogu uključivati bol na mjestu gdje je cjepivo dano, temperaturu, groznicu ili glavobolju.

Objašnjava da ako bi trenutne nuspojave ostale na istoj razini i nakon treće faze kliničkih ispitivanja, ona bi bila odobrena i sigurna.

Ono što su napravili u Rusiji nije ozbiljno

“Faze jedan i dva su se radile na maksimalno tisuću ljudi. Trebamo vidjeti rezultate na velikom broju ljudi, barem 10 tisuća“, ističe, dodajući da rusko cjepivo nije prošlo tu treću fazu.

Osvrnuo se na to cjepivo: “Ono što su napravili u Rusiji jednostavno nije ozbiljno. Ovo je preozbiljna situacija u svijetu da bi se gledalo tko će biti prvi, bitno je koliko će cjepivo biti sigurno i učinkovito“.

Ovo će, smatra Štagljar, biti najbrže napravljeno cjepivo u povijesti s obzirom na to da je inače prosjek za njihovu proizvodnju oko 10 godina.

Tvrdi kako će se ono početi primjenjivati već početkom iduće godine, a do kraja 2021., odnosno najkasnije 2022. godine, ono bi trebalo doći do sve koronavirusom pogođene zemlje.

Podržava otvaranje škola

Osvrnuo se i na činjenicu da nas očekuje i sezona gripe te naglasio da nikada nije bilo važnije cijepiti se protiv gripe nego što je sada.

“Moramo spriječiti pojavu gripe, a to ćemo moći samo ako se cijepimo. Cjepivo je efikasno u 50 posto slučajeva, tako da ako za 50 posto možemo smanjiti dolazak pacijenata onda samo već napravili jako puno. Moj savjet svima je da se cijepe ove jeseni protiv gripe, to ću preporučiti i svim svojim članovima obitelji“, tvrdi.

A osvrnuo se i na školsku godinu naglasivši da podržava otvaranje škola.

Video dana: