PROGNOZA VREMENA

Video | Stiže promjena vremena: Upaljena upozorenja za Hrvatsku, evo što nas čeka za vikend

Nakon par sunčanih dana dolazi nam nešto nestabilnije vrijeme s nižim temperaturama

Nakon par sunčanih i mirnih dana, od srijede do petka u većini unutrašnjosti očekuju nas kraća sunčana razdoblja i nešto niže temperature, prognozirala je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Osjećaju svježine pridonosit će i povremeno umjeren sjeverni te sjeveroistočni vjetar. Uz povremenu naoblaku bit će povremene mjestimične kiše, uglavnom manjih količina, no lokalno će pljuskovi biti izraženiji i praćeni grmljavinom – osobito u srijedu. U unutrašnjosti, uz razvoj konvektivne naoblake, može biti izraženih nevremena, mjestimice i tuče, prognozirala je za Danas.hr RTL-a meteorologinja Damjana Ćurkov Majaroš.

Na istoku Hrvatske u srijedu će biti promjenjivo sa sunčanim razdobljima. Malo kiše očekuje se već ujutro u Podravini, a popodne će biti lokalnih pljuskova uz mogućnost nevremena. Vjetar uglavnom umjeren sjeveroistočni. Danju nešto manje toplo nego u utorak, najviša temperatura od 23 do 26 stupnjeva.

Podjednako toplo vrijeme očekuje i središnju Hrvatsku. Na sjeveru će od jutra biti oblačnije uz mogućnost za malo kiše, dok će kasnije popodne biti i izraženijih lokalnih pljuskova s grmljavinom.

Na Jadranu sunčano uz pokoji pljusak

Na Jadranu uglavnom sunčano, u četvrtak i petak rijetko moguće pljuskovi, uglavnom uz obalu, dok će otoci vrlo vjerojatno ostati suhi. Vjetar u srijedu još većinom slab, s mora, zatim često umjerena do jaka bura, a na otocima i sjeverozapadnjak. Danju podjednako toplo kao i prethodnih dana, a jutarnja temperatura zraka nešto viša.

U gorju promjenjivo s pokojim pljuskom sredinom dana, vjerojatno i u djelomice sunčanoj Istri. Drugdje na sjevernom Jadranu pretežno sunčano vrijeme uz najvišu dnevnu temperaturu od 25 do 27 stupnjeva. Ujutro može biti magle, a navečer će na obali zapuhati bura.

Pljuskovi s grmljavinom iz unutrašnjosti Dalmacije uglavnom se neće spuštati do obale čak ni sredinom popodneva, kad će biti najčešći, tako da će na obali i otocima prevladavati sunčano i vrlo toplo vrijeme. Nekima neugodnu sparinu ublažavat će sredinom dana slab vjetar mora.

Na jugu Hrvatske sunčano, a s lokalnom razvojem oblaka u zaobalju postoji mala vjerojatnost za kraći pljusak.

Vjetar slab zapadni, more kao i drugdje na Jadranu – većinom mirno. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 stupnjeva, danju ponegdje i 27 stupnjeva.

DHMZ upozorenje

Žuto upozorenje DHMZ je izdao za Osječku, Zagrebačku, Karlovačku, Gospićku i Kninsku regiju te za Velebitski kanal, Kvarner i Kvarnerić.

Za vikend nestabilno vrijeme

Za vikend, u unutrašnjosti zemlje promjenjivo sa sunčanim razdobljima te manje stabilno. Povremeno će pasti malo kiše, ponegdje i u obliku poslijepodnevnog pljuska. Vjetar uglavnom umjeren sjeveroistočni, a oslabit će u malo stabilniju subotu.

Na Jadranu za vikend djelomično sunčano, danju podjednako toplo kao i prethodnih dana, uz nešto više jutarnje temperature. Uglavnom bez kiše, uz tek poneki rijetki pljusak koji se iz unutrašnjosti može spustiti do dalmatinske obale u četvrtak, u petak oko Dubrovnika. Bura će pojačati osobito na sjevernom dijelu, a na otocima sjeverozapadnjak, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari