ZAKON JE VEĆ DULJE POTREBAN

Video | Stižu izmjene Zakona o radu: Kako će se zaposlenicima nadoknaditi troškovi režija za ‘rad od kuće’?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Zbog pandemije rad od kuće više je postalo pravilo nego iznimka. Zato se radi na izmjenama Zakona o radu, iako se, ruku na srce, to već trebalo regulirati

Dugo najavljivane izmjene Zakona o radu – koje se odnose na gotovo milijun i 600 tisuća radnika – trebale bi regulirati i rad u košulji i kućnim papučama.

Jutarnje gužve u prometu za Janka su već neko vrijeme nepoznanica jer on radi od kuće. Draži mu je, kaže, rad iz dnevnog boravka iako i to ima svoje nedostatke.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

“Dobro je od doma raditi jer odmah sam na poslu. Probudim se nešto prije radnog vremena i to je to. Opet nedostatak toga je što nema, teže je komunicirati s kolegama, neke stvari je jednostavnije urediti uživo“, kaže Zagrepčanin Janko Turk.

Prema istraživanju portala MojPosao u 100 velikih tvrtki, 45 posto njih svim zaposlenicima nudi opciju rada od kuće, 32 posto to omogućava samo za određene odjele, dok 23 posto kompanija ne nudi rad od kuće.

Zbog pandemije takva vrsta rada više je bila pravilo nego iznimka. Zato se radi na izmjenama Zakona o radu, iako se, ruku na srce, to već trebalo regulirati. Još se pregovara oko toga kako će se nadoknaditi režijski troškovi zaposlenicima.

“Smatramo da je to najjednostavnije urediti u mogućnosti paušala, odnosno maksimalnog iznosa koji bi se plaćao radnicima. To bi uključivalo različite vrste, da li troškove interneta, električne energije. U ovom trenutku nismo došli do definicije iznosa, ali siguran sam da taj dio neće biti teško izdefinirati”, kaže minstar Josip Aladrović.

Poslodavcima je važno, a to tek treba dogovoriti s Ministarstvom financija, da paušal za režije bude neoporeziv!

“Iz tog prijedloga kako smo ga mi vidjeli nije bilo jasno kakav je porezni tretman takvog izdatka je li to oporezivo ili nije, u kakvu vrstu prihoda koji bi radnik dobio, po kojoj tarifi se plaća“, rekao je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Nepoznanica je i što u slučaju ozljede na radu, ako se ona dogodi kod kuće. Sud u Njemačkoj dosudio je odštetu muškarcu koji je pao niz stube dok je iz sobe išao u kućni ured.

“Zbog pojedinačnih slučajeva ne smijemo robovati globalnim trendovima, odnosno da ne prihvatimo trendove i da se ne nametnemo kao konkurentna zemlja“, smatra Aladrović.

“Poslodavac ne može ulaziti u ničiju kuću bez privole onoga čija to jest. Prema tome kako da snosim odgovornost za nešto što ne mogu niti vidjeti niti kontrolirati“, mišljenja je Zorić.

Novi Zakon o radu, koji će regulirati i rad o kuće, na snagu bi trebao stupiti iduće godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari