LOPTICA, DODIR, PROCESIJA

Video | OD MASKI DO TRUDNICA: Ovo su sve krive odluke, poruke, gafovi Stožera zbog koji je nestalo povjerenje građana

Film ‘Dont Look Up’ se očito svidio i predsjedniku Vlade ali izgleda da ga je gledao samo jednim okom. Na ono zatvoreno nije htio vidjeti da su i političari i vlast zabijali glavu u pijesak i nadolazeću opasnost manipulativno koristili u političke svrhe

Pljeskali smo doktorima s balkona. Šefovi stožera bili su superheroji nacije.

A prva pukotina u savršenom imidžu bila je hvarska procesija za križem. I tako je krenula lavina, svaka nelogična iznimka od pravila stvarala je dojam da ni baš oni koji propisuju mjere – u njih ustvari ne vjeruju.

“Ovo što se traži od ljudi da nose maske prilikom ulaska u trgovinu, to nema smisla kod zdravih ljudi”, rekao je svojevremeno Krunoslav Capak.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Mojmira maske vam ne treba, skinite je”, odlučna je bila Maja Grba Bujević.

U samom startu uvjeravalo se da je korona kao gripa.

“Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, to je bolest na razini obične gripe”, kazao je prije nešto manje od dvije godine Vili Beroš.

Obična gripa prerasla je u ugrozu, pa su opasnost predstavljali sportovi. Moglo se igrati vaterpolo, ali ne i plivati ili skakati u vodu. Trenirati se smjelo profesionalno, ali rekreativa – strogo zabranjena. S klizanjem je bilo obrnuto: treninzi zabranjeni, a javna klizališta otvorena. Prava opasnot bio je tenis, odnosno teniske loptice.

“Naime dosad su znanstvenici u svijetu smatrali da bi se COVID teniskom lopticom eventualno mogao prenijeti kad bi recimo zaraženi Novak Đoković prije servisa pljunuo u lopticu i Rogera Federera pogodio ravno u usta pa ovaj progutao i lopticu i Đokovićev Kovid zajedno s lopticom”, primijetio je tada Zoran Šprajc.

Sve to bilo je uvod u mega aferu “Dodir s Đokovićem.” Iz izolacije nema mrdanja, nigdje, ali do biračkog mjesta? Ma nema problema.

“Dolazak njihov na glasačko mjesto, ukoliko stave masku, a nemaju simptome, mislim da to nije neki problem”, tvrdio je Capak.

Od bioterorista do izbornih sloboda i pobjedničkih proklamacija premijera: “Ova vlada je pobijedila virus, mi smo savladali pandemiju!”

A korone nema kad je pobjednička fešta.

“Poruke koje su dolazile nisu bile konzistentne i nisu uvijek bile dobre u onom trenutku u kojem su trebale biti. Imamo stožer s jednim komunikacijskim porukama, Vlade tu ima ili nema, po meni premijer je možda trebao jače komunicirati. Neki njegovi kolege u drugim europskim zemljama su to jače komunicirali”, objasnio je komunikacijski stručnjak Željko Riha.

Druga hrvatska korona godina počela je s jednakim nizanjem gafova. Šef HGK-a Burilović, rektor Damir Boras, majka Alemke Markotić – dobili su svoju dozu prije nego su trebali.

Nije jedino naš stožer griješio. Najveći svjetski znanstvenici uvjeravali su nas da nas cjepivo štiti više od 90% – kasnije se pokazalo da su postoci zaštite puno manji. U Hrvatskoj su se samo nadovezali na sve te nejasnoće oko cjepiva.

“Gospođa Alemka Markotić rekla da nije dobro da se trudnice cijepe, zatim je demantirala samu sebe i naravno da takve poruke zbune građane”, kaže Riha.

I iako je službena preporuka HZJZ-a da nema veze koliko imate antitijela jer ne postoji ikakva ljestvica prema kojoj bi se mogli ravnati – ministar svoj Zavod nije poslušao.

“Testirao sam se, broj antitijela mi je iznimno visok i u ovom trenutku ne priča se ta treća doza dodatna booster doza”, rekao je Beroš.

Pa se onda predomislio.

Vladin znanstveni savjet kao da je u svemu više odmogao nego pomogao jer je najviše u fokusu bio član savjeta koji je komunicirao potpuno suprotno od drugih, pa je nakon godinu i pol izbačen, ali dotad je skupio već veliki broj fanova.

A Riha na ljestvici od 1 do 10 ne bi dao visoku ocjenu komunikaciji i radu stožera.

“Ja bih rekao 3 ili 4. Zato što vidimo naš rezultat u procijepljenosti, mi smo na začelju, svega dvije ili tri zemlje iza nas”, smatra.

I za kraj na ovaj Badnjak nas je ministar pozvao da nosimo maske i dok smo na otvorenom u gužvi – pozvao nas je dok je on bio na otvorenom u gužvi bez maske.

Ako vam sve ovo jako sliči na radnju filma u kojem se znanstvenici i javnost svađaju oko toga hoće li komet uništiti zemlju, a mediji daju i jednima i drugima jednaki prostor – e pa niste jedini, donose Zoran Šprajc i Darinka Trgo za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari