Stižu promjene u načinu polaganja vozačkog: Doznali smo što očekuje buduće polaznike autoškola

Foto. Pixsell

Polaznike autoškola u dogledno bi vrijeme mogle dočekati velike novosti u načinu polaganja vozačkog ispita. Naime, mijenja se Pravilnik o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita. 

Dvije od važnijih izmjena koje predlaže zakonodavac one su da se vozila opreme kamerom koja će snimati tijek vozačkog ispita te da tjekom ispita ispitivač sjedi na prednjem sjedištu, a instuktor na istražnjem.

O predloženim izmjenama Pravilnika porazgovarali smo s Denisom Ožegovićem, predsjednikom Udruženja autoškola Hrvatske gospodarske komore. Udruženje autoškola HGK od zakonodavca je zaprimilo Nacrt Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču, piše Srednja.hr.

Kamera bi snimala tijek ispita 

Kako nam pojašnjava Ožegović, prva značajna novina koja se predlaže ta je da je ispitivač tijekom provedbe ispita obvezan koristiti sustav audio-video snimanja tijeka provedbe ispita koji je povezan s odgovarajućim tehničko-tehnološkim rješenjem satelitskog praćenja vozila (GPS), te pohranjuje sve podatke na server. Obavezu snimanja vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zakonodavac obrazlaže mogućnošću kvalitetnijeg praćenja provedbe ispita, nadzora rada ovlaštenog ispitivača, analize i evaluacije procesa polaganja vozačkog ispita, kao i utvrđivanja objektivnih činjenica koje su prethodile rezultatu ispita.

Nismo protiv snimanja ispita. Razvoj tehnologije je vrlo brz i treba ići ukorak s vremenom. Nadam se da će snimanje ispita omogućiti točno i objektivno utvrđivanje relevantnih činjenica u postupku polaganja vozačkog ispita. Također, snimanje ispita treba povećati transparentnost kod procesa polaganja vozačkog ispita i pridonijeti ujednačavanju provedbe vozačkog ispita.

Predlaže se tijekom ispita da ispitivač sjedi na prednjem sjedištu

Drugi propis koji se predlaže Nacrtom Pravilnika taj je da tijekom provedbe ispita na javnoj cesti, u vozilu osim kandidata koji polaže ispit i ovlaštenog ispitivača može (što implicira da i ne mora) biti nazočan instruktor vožnje, a važna novost je da prilikom provedbe ispita za B i BE kategoriju vozila ovlašteni ispitivač, umjesto na stražnjem kako je sada, sjedi na prednjem sjedalu kako bi mu bile dostupne udvojene komande.

Kada je riječ o premještanju ovlaštenog ispitivača na prednje sjedalo, Udruženje, dodaje, nema službeno obrazloženje zakonodavca, osim usmenih komentara. Nije im, kaže Ožegović, jasan razlog izostavljanja instruktora vožnje sa svog radnog mjesta.

Stav Udruženja autoškola, ali brojnih instruktora i dijela ovlaštenih ispitivača jest da je ovakav prijedlog neopravdan i neutemeljen. Budimo pošteni i priznajmo da ovlaštenog ispitivača stavljamo u zahtjevan položaj: mora provoditi ispit, praktično i na devet različitih vozila i njihovih osobina dnevno, upisivati na tablet uređaj počinjene pogreške kandidata, a za to vrijeme mora imati punu pozornost usmjerenu na odvijanje prometa, kako bi mogao na vrijeme reagirati u opasnoj situaciji. Jedan od zadataka možda neće stići obavljati na optimalan način. Kandidate u autoškolama učimo da je dovoljna jedna sekunda nepažnje da se dogodi prometna nesreća. Ovakva odredba može proizvesti problem smanjenog interesa za obavljanje poslova ovlaštenog ispitivača u budućnosti, kojih ionako nedostaje.

Dodaje, ako instruktor ne bude na svom radnom mjestu, otvaraju se organizacijska i financijska pitanja u autoškolama.

Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu po Transparency Internacionalu pokazuje da je Hrvatska na 60. mjestu (pala je za tri mjesta u odnosu na 2017. godinu), da zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Uostalom, smatramo da je direktni proizvod autoškola mladi vozač i tu se po riječima nadležnih, očigledno kvalitetno radi u autoškolama jer smo po statistikama mladih vozača dobro pozicionirani u EU te se broj poginulih mladih vozača u prometnim nesrećama u proteklih deset godina smanjio 73,60 %. Stoga se Udruženja autoškola HGK zalaže da instruktor vožnje sjedi na svom radnom mjestu, kada je u vozilu autoškole, kaže Ožegović.

Krovne ploče na vozilima skidat će se za vrijeme provedbe ispita

Uz ove dvije novosti Nacrtom Pravilnika propisuju se i neka druga pravila. Udruženje autoškola HGK uputilo je na taj propis svoje prijedloge s obrazloženjima, ali odgovor nisu dobili. Ožegović kaže da su vrlo slične komentare na Nacrt Pravilnika imali i HOK, HUP te Udruženje autoškola Dalmacije.

Jedan od prijedloga zakonodavca je i da autoškola može prijaviti kandidata za vozača na ispit iz predmeta Upravljanje vozilom i prije završetka osposobljavanja, a najranije ako mu je preostalo još tri sata do završetka minimalnog propisanog plana i programa, uz uvjet da se osposobljavanje završi najmanje 48 sati prije polaganja ispita. Iz Udruženja autoškola predložili su brisanje ovih 48 sati, jer smatraju da se tako nepotrebno ograničava priprema kandidata.

U Nacrtu se predlaže i da kandidat koji nije pravodobno pristupio polaganju ispita ili koji nije položio ispit iz pojedinoga nastavnog predmeta može ponovno pristupiti polaganju ispita, uz ponovnu uplatu nadoknade, u roku kojeg odredi ovlaštena stručna organizacija, a koji ne može biti kraći od 7 dana niti dulji od 40 dana.

Smatramo neopravdanim raditi razliku između kandidata koji pristupaju ispitu prvi ili npr. treći puta,i predložili smo da od dana podnošenja prijave do dana polaganja ispita ne smije proteći duže od 15 dana, kaže Ožegović.

Prijedlog iz novog Pravilnika je i da se vozački ispit provodi na vozilu na kojem nema krovne ploče za označavanje vozila autoškole i koje mora imati držač kamere za snimanje provedbe vozačkog ispita na vjetrobranskom staklu.

Davno smo predlagali da se zastarjele krovne ploče, koje se koriste preko 50 godina, zamijene sa modernijim, manjim krovnim oznakama, slično taksi vozilima, koje su u konačnici i manja opasnost u slučaju pada s krova, ali nismo za prijedlog da se krovna ploča skida prilikom provođenja vozačkog ispita, jer smo mišljenja da bi se ugrozilo pitanje preventivnog djelovanja u svrhu povećanja sigurnosti na cestama, smatra Ožegović.

Posljednji među važnijim prijedlozima je i da ovlaštena stručna organizacija izrađuje godišnje izvješće o prolaznosti kandidata za vozače po pojedinom nastavnom predmetu koji polažu prvi put i to po autoškolama, predavačima, instruktorima vožnje i kategorijama. U Udruženju autoškola pitaju se zašto samo prvi put i tvrde da bi trebalo uzeti u obzir svako izlaženje na ispit jer statistika koja uzima samo izlazak iz prvog puta nije cjelovita.

Problematičan i trenutni sustav prijave ispita

Ožegović kaže i da ima nekoliko zamjerki na proceduru kroz koju mora proći svaki polaznik autoškole – trenutno važeći sustav prijave kandidata na ispit.

Osim dugih čekanja od prijave do ispita, kandidatima koji prvi put izlaze na ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, trenutno je uskraćena mogućnost vožnje, osim ako kandidati za vozače ne uplate dodatne sate. U redu, Nacrtom Pravilnika će se katastrofalna odredba članka 7. stavka 3. Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču (NN 141/11) promijeniti pa će se cijela situacija promijeniti na bolje. Nije u redu da čekanje na ispit traje duže no samo osposobljavanje. U prvom redu zbog samih kandidata, građana koji to plaćaju. Nadalje, kada već postoji računalni program, kojim se organizira raspored polaganja kandidata, predlagali smo da se isti nadogradi, na način da u roku od najmanje tri dana od prijave ispita dostavi informaciju o datumu, vremenu i mjestu polaganja. Ako želimo napraviti sustav prijave ispita u kojem bi svi bili zadovoljni ova odredba je izuzetno važna. Slijedom navedenog, pojedinci odustaju od upisivanja u autoškolu i to prvenstveno oni, koji rade kao mobilni radnici i koji polaganje moraju uskladiti s danima kada nisu poslovno odsutni, zaključuje Ožegović.

Napomenimo za kraj kako bi se ovaj Nacrt Pravilnika o načinu obavljanja i organiziranja vozačkih ispita te načinu izdavanja i oduzimanja dopuštenja ovlaštenom ispitivaču tek u dogledno vrijeme trebao naći na javnom savjetovanju. Ondje će zainteresirani moći davati svoje kritike na nova pravila te prijedloge novih, piše Srednja.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari