IMAJU SCENARIJ I ZA TO

Što ako Putin umre? Stručnjak kaže da to nitko ne bi znao i do 15 dana. Evo zašto…

RTL

Stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović ocijenio je i kako su male šanse da Orban i Vučić izgube danas izbore i pojasnio kako na to gleda EU i SAD

Još tamo 9. ožujka ove godine, 15-ak dana prije negoli je Sky News objavio da bi rat u Ukrajini trebao završiti do 9. svibnja, do Dana pobjede i vojne parade na Crvenom trgu, to isto je dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose rekao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje, vjeruje li još u taj datum, odgovorio je: “Ne bojte se, sve će opravdati ruska propaganda. Već su se sada na ruskoj televiziji počeli pojavljivati zabavni programi, koji se nisu pojavljivali od početka rata u Ukrajini. Priprema se teren za nešto, ili za veliki završetak rata ili za veliki zaborav. Ne bi trebalo nikoga iznenaditi da samo područje Donbasa i Luganske regije ostanu područja ratnog djelovanja. No, tada se postavlja pitanje zašto je Putin sve ovo napravio”.

Smatra da iscrpljivanje Rusa najviše odgovara SAD-u, da Biden ne inzistira na pregovorima, da je pregovaračka aktivnost najviše u rukama Francuske i Turske. “Bio bih slobodan reći da je Amerikancima ‘dobro došlo’ ovo rusko iscrpljivanje ekonomije i vojske kako bi se SAD mogao posvetiti Kin”, smatra ovaj stručnjak.

Sve je više informacija da je Putin bolestan pa odgovara, što ako Putin umre.

“Sustav se obično priprema za takve scenarije. Nitko od građana Rusije, vjerujte, to ne bi saznao dok najbliži Putinovi suradnici ne bi donijeli odluku da se jedna takva vijest može pustiti u javnost. Kada bi kojim slučajem Putin umro danas, to ne bi bilo objavljeno prije sedam do 15 dana, odnosno dok ne završe pregovori, tj. dok se ne vidi kakvo je stanje na terenu. U takvom slučaju, slučaju Putinove smrti, njegovi najbliži suradnici boje se panike”, smatra Vidmarović.

Za situaciju s plinom i zatvaranje ruske “pipe”, kaže da Europa ima 6 ili 7 mjeseci da riješi situaciju jer ide ljeto.

Komentirao je i izbore u Mađarskoj rekavši da je Orban “SAD-u trnu u oku”, ali da ne postoje velike šanse da izgubi izbore. Oporba se ujedinila, ali smatra da je to protestna oporba, ne dijeli iste interese i jedini cilj im je srušiti Orbana.

Za Aleksanda Vučića u Srbiji kaže da je u teškoj situaciji u kojoj nije htio biti. “Ova situacija u Ukrajini donijela je Vučiću lagani pomak prema zapadu, budući da je on osudio agresiju Rusije. No, Vučić je za SAD i EU najbolji kandidat za budućeg predsjednika Srbije”, smatra. Za druge smatra da bi nakon pobjede išli “đonom”, dok to Vučić neće uraditi, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari