NI ZA NJIH NISU DOBRA VREMENA

Video | Zbog suše manje je šparoga, a ove koje se nude koštaju ‘ko suho zlato’

16.03.2022., Rijeka - Prve sparoge stigle su na rijecku trznicu iz Dalmacije i prodaju se za 300 kuna za kilogram. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Zagrebu su, kažu, još skuplje nego u Splitu, navodno i do 300 kuna. Tko je vješt, najbolje će proći ako ih nabere sam. E, ali ne ide to tako jednostavno

Carsko povrće ima i takvu cijenu. Šparoge nikad nisu bile baš za svačiji džep, a cijena je i dodatno skočila, pa se cijena jednog maca penje i do 30 kuna, za koliko su se nudile prve ovosezonske šparoge i na riječkoj tržnici.

Svi su dugo iščekivali kišu nakon koje će šparoga biti više, ali za branje vam treba dozvola jer su kazne prilično visoke. Izvještava Dragana Eterović za RTL

Više u VIDEOPRILOGU:

Gušte ponekad treba skupo platiti. Mac šparoga na splitskoj tržnici košta od 25 do 30 kuna, bljušta od 20 do 25. No, svi se nadaju povoljnim cijenama nakon kiše….

Prodavačica na tržnici Darija: “Kod nas je u Dicmu još hladno i nije pala kiša. Ali zato imam jaja i čekam kad će doći šparoga da mogu prodati jaja.”

Milica iz Splita: “Evo nije bilo kiše pa ih slabo ima, pa su počele bacat cvijet jer su sazrele jer je suho. Možda ove dane kada padne, kiša možda bude jeftinije.”

U Splitu, tvrde prodavači, ova ljekovita delicija ipak je jefinija nego u Zagrebu ili Rijeci…

Prodavač na tržnici Ante: “U Zagrebu su 300 kuna, a ovdje ne dođe toliko. U tri (svežnja) ja mislin da je kilo. Vidit ćemo… (stavlja na vagu) Kilo i deset, evo, sto kuna.”

Tko je vješt, najpovoljnije će proći ako ih ubere sam. Ivica Grbavica iz Stobreča: “To je mukotrpno, tako da nisu skupe. Mogu vam pokazat ruku, ja se isčeprljam, po ure vadim drače.”

A zmije?

“Ne bojim se. Ako se bojiš, ne trebaš ni ići!”

Osim ako nije riječ o privatnom vlasništvu za branje šparoga treba imati dozvolu Hrvatskih šuma. Komercijalni korisnici trebaju imati i ugovor, no ove godine nijedan takav nije napravljen.

Hrvatske šume nemaju podatak koliko je izdano dozvola za osobne potrebe. Isto tako, nije im poznato je li tko kažnjen s nedopuštenim količinama šparoga. U tom slučaju kazna se kreće od 10 do 20 tisuća kuna, izvještava Dragana Eterović za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari