ŠTO AKO NEČEG ISFALI?

Što ako se poremete lanci opskrbe? Domaćeg kupusa imamo, ponestaje krumpira, fali i jabuka…

Foto: Unsplash/R.M.

Uvozimo od meda do češnjaka, jabuke skoro da i nemamo domaće. Za sada nema poremećaja opskrbe, ali zbog rata u Ukrajini, svi su nervozniji

Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno samo kukuruza, pšenice, ječma, zobi, uljarica, od voća mandarina, a od povrća kupusa.

Sve druge poljoprivredne kulture nisu dostatne zbog čega je uvoz voća i povrća, ali i mlijeka i mesa, uvelike premašio domaću proizvodnju, donosi Slobodna Dalmacija.

Kupusa jedino imamo za samodostatnost, minimalno je uvoza. Sve ostalo uvozimo –  od kruha do meda, mlijeka u prahu, sira, krumpira, češnjaka, govedine, sijena i slame…

Statistički gledano, Hrvatska u proizvodnji voća podmiruje 50% potreba, a u povrću 65%. Veliki problem za intenzivnu voćarsku proizvodnju je nedostatak mjesta za skladištenje. Nemamo niti prerađivačkih kapaciteta za viškove koji se stvore.

Na tržištu nemamo ni domaćih jabuka. Zbog prošlogodišnjih mrazeva, urod je bio minimalan. Jabuke uglavnom uvozimo iz Poljske.

Kod mesa je stanje takvo da smo u proizvodnji junećeg, goveđeg i svinjskog mesa samodostatni 60-70 posto, dok najviše proizvodimo meso peradi i njega nam najmanje nedostaje.
Prošle jeseni u Hrvatskoj su proizvedene minimalne količine krumpira, čini se da će ga do veljače nestati. Kad je godina rodna, domaći krumpir može zadovoljiti 90 posto potreba.

U slučaju tektonskih poremećaja na tržištu, Hrvatska bi mogla imati problem s opskrbom mlijekom, domaća proizvodnja je na koljenima. Sve to govori u prilog intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji i proizvodnji hrane ne samo za vlastite potrebe nego i za izvoz, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari