ŠTO U SLUČAJU BOLESTI?

Što kada su političari u izolaciji? Tko koga mijenja, režu li im se plaće, rade li od kuće…

Ilustracija: Patrik Macek/Pixsell

Primjerice, predsjednika države može zamijeniti predsjednik Sabora

Premijerova supruga Ana Maslać-Plenković pozitivna je na koronavirus, te je zbog toga predsjednik Vlade Andrej Plenković u izolaciji idućih deset dana. Jučerašnji test na Covid-19 bio je negativan. Nema simptoma bolesti, a radit će od kuće.

Tako će danas odraditi online sastanak iz izolacije s ministrima vezano uz modele obeštećenja poduzetnika čiji su objekti zatvoreni zbog pandemije. Njegovim prvim suradnicima mjera samoizolacije nije izrečena.

Od ministara u Vladi koronu su preboljeli: Ivan Malenica, ministar uprave, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar zdravstva Vili Beroš, kojem je korona potvrđena 19. studenoga – on bi se već sutra trebao vratiti u “puni pogon”.

Idu li na bolovanje, smanjuju li im se plaće? 

Kad završe u samoizolaciji saborski zastupnici i ministri uglavnom ne idu na bolovanje, rade online i plaće im ostaju iste. Ako otvaraju bolovanje, Ustavom i zakonima je potanko propisano tko ih mijenja u slučaju kad ne mogu obavljati svoj posao, piše Slobodna Dalmacija. Koronavirusom je bio zaražen i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a za vrijeme njegove spriječenosti mijenjali su ga potpredsjednici Sabora. Tako je i u Vladi.

Iako Zakon o Vladi RH ne definira dulju spriječenosti ili bolesti predsjednika Vlade, članak 10. kaže: “Ako predsjednik Vlade odredi prvog potpredsjednika Vlade, on zamjenjuje predsjednika Vlade u slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti. Zamjenjivanje predsjednika Vlade nije moguće u pitanjima i postupcima odlučivanja o povjerenju Vladi, imenovanju i razrješenju člana Vlade”.

Ako bi se predsjednik Vlade razbolio, mijenjao bi ga netko od potpredsjednika: Davor Božinović, Tomo Medved, Zdravko Marić i/ili Boris Milošević. Ukoliko bolest spriječi rad predsjednika Zorana Milanovića, njegove dužnosti može obavljati predsjednik Sabora, u ovom slučaju Gordan Jandroković.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari