EUROPLJANI SVE VIŠE PUTUJU

Video | Što turiste zimi privlači u Hrvatsku? A kako s putovanjima stoje Hrvati? Evo odgovora iz prve ruke!

Krizi unatoč – Europljani se ne odriču putovanja. Većina će ih u idućih pola godine putovati čak dvaput. Najpoželjnija odredišta su Francuska, Španjolska i Italija, ali i Hrvatska. Provjerili smo što ih i zimi privlači u našu zemlju i kako s putovanjima stoje Hrvati!

Na krilima želje da se odmaknu od onog ružnog što se proteklih godina događa, od COVIDA do rata, Europljani sve više putuju. To navode kao jedan od glavnih razloga, iako ih i dalje brine situacija. Pogotovo financijska.

Kamil Ajruni živi u Italiji i on je dio statistike, prema kojoj će u pola godine – dvaput na putovanje.

“Ja sam sam sa suprugom, radimo dvoje. Znači možemo da idemo dva, tri puta u godini da uradimo jedan odmor. I kod nas u Italiji je kriza, cijene su mnogo više nego prije tako da naravno, moramo da štedimo”, kaže.

Ali neće doći u Hrvatsku. No većina turista kaže u Hrvatskoj se ima što raditi i zimi, a ono što im je važno i zbog čega se mnogi odlučuju na zimska putovanja su i jeftiniji letovi.

Pa će osim Europljana zimi ovdje boraviti i brojni Amerikanci.

“Većina tih anketa je ipak rađena u jednom dijelu zemalja koje su nama susjedi ili blizu, za vjerovat je da gosti će se odlučivat za kraće boravke, vikend boravke i dolazit, pogotovo auto destinacijama, u Istru, Kvarner”, ističe Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija.

Većinom se očekuju gosti iz Njemačke i Austrije

Prema istraživanju Europske komisije za putovanja, 40 posto Europljana ipak je zabrinuto zbog drastičnog skoka cijena pa će najviše putovati oni sa stabilnijom financijskom situacijom, koji su stariji od 45 godina. Ali ni mnogi Hrvati neće ostati doma.

“To su skijaška odredišta ili za one koji žele malo više potrošit, topliji krajevi, krajevi u kojima je sad ljeto”, govori Žgomba.

“Znali smo ići na skijanje, ali nekako me u zadnje vrijeme više privlače topliji krajevi”, kaže Anđela Bejić koja dodaje kako će ove godine definitivno ići negdje.

Skratio se broj dana odmora, s nekadašnjih prosječnih sedam pao je na tri. Ali ljudi se žele opustiti pa makar to značilo da za novac neće dobiti istu vrijednost na koju su navikli. Ali to su već stare navike na koje se može zaboraviti, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari