VIRUS U DOMOVIMA

Stožer: U Hrvatskoj 50 novoboljelih, ukupno njih 1650! Preminule dvije osobe

Foto: Pool Pixsell

U Splitu su preminule dvije osobe. Riječ je o ženskoj i muškoj osobi, oboje su bili teški kronični bolesnici

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da u Hrvatskoj ima 50 novooboljelih od koronavirusa. Ukupno njih 1650. Prosječna dob oboljelih je 49, 97 godina. Ukupno je testirano 17.900 bolesnika.

Kao što smo i ranije javili, u Splitu su preminule dvije osobe. Riječ je o ženskoj i muškoj osobi, oboje su bili teški kronični bolesnici.

Jučer je hospitalizirano 356 osoba što je manje u odnosu na protekli dan. Otpuštenih je 283 što je za 27 više u odnosu na prethodni period. Ukupan broj oporavljenih je 400.

O stanju u domovima

O istrazi o tome kako je koronavirus ‘ušao’ u splitski dom, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao:

“Nemam novosti glede istrage, Ne znamo tko je prvi unio virus u dom. Dosad je uzeto 119 briseva štićenika od kojih je 50 pozitivnih, i 80 briseva zaposlenika od kojih je 11 pozitivno. U Pločama imamo 12 štićenika i 4 pozitivnih zaposlenika. U Dubrovniku u domu, gdje smo uzeli 133 brisa, je 6 pozitivnih od kojih je 5 štićenika i jedan zaposlenik, i od prije imamo jednog štićenika. Imamo i dom Florence gdje imamo 1 pozitivnog. U Domu u Makarskoj imamo 3 štićenika i 1 pozitivnog”, rekao je Capak.

O izliječenima

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao:

“Činjenica je da su naši kriteriji bili nešto stroži za puštanje pacijenata i zato posljednjih dana imamo povećan broj oporavljenih i očekujemo daljni rast broja oporavljenih”, kazao je Vili Beroš.

O incidentu u Splitu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je incident u Splitu.

“Ono što je obilježilo jučerašnji i današnji dan je da od 1600 župa u Hrvatskoj se najveća većina ponašala u skladu s naputcima stožera. Najveći broj se držao uputa i odluka koje je stožer zauzeo. To je ono što treba istaknuti. Što se tiče slučaja u Splitu, vi znate da je policija reagirala na način koji je u skladu sa zakonom i odlukama stožera. Za tri osobe podnesena je kaznena prijava zbog nasilnih radnji prema novinarima. Što se tiče jutrošnje mise koja je bila vani, o tome sam zatražio i razgovarao s načelnikom županijskog stožera. Nemam sve detalje, činjenica je da je tamo bilo 15 ljudi, a preporuka je da se ne bi trebalo skupiti više od petero ljudi. Što se tiče događaja od sinoć, ja nisam netko tko provodi istrage, ali sam se za ovu priliku informirao. PU intezivno traga za tim počiniteljima. Sigurno je da će biti osoba koje će se identificirati i procesuirati”, jasno je poručio ministar Božinović.

O tržnicama

Krunoslav Capak je rekao kako je namjera Stožera bila da u vrijeme blagdana nabave svježe i domaće proizvode te da se treba voditi briga oko gospodarskih aspekata.

“Pratimo što se događalo zadnjih par dana i s nekim slikama nismo zadovoljni. Bilo je previše ljudi na nekim mjestima. Inzistirat ćemo na tome da se strože organiziraju tržnice prema našim mjerama. Ukoliko to neće biti moguće onda naša namjera propada i trebamo razgovarati o drugom rješenju”, kazao je Capak.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari