PODACI WHO-A

Znanstvenici prionuli na posao: U izradi čak 70 cjepiva protiv korone, tri se već testiraju na ljudima

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Farmaceutske tvrtke žure se pronaći lijek za smrtonosni patogen

Trenutno se u svijetu razvija 70 mogućih cjepiva protiv koronavirusa, a tri kandidata već su u fazi testiranja na pacijentima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Cjepivo u fazi 2

Farmaceutske tvrtke žure se pronaći lijek za smrtonosni patogen. Najdalje je u kliničkom procesu dospjelo eksperimentalno cjepivo koje su proizvele hongkongška tvrtka CanSino Biologics Inc. i Pekinški institut za biotehnologiju, čije je cjepivo u fazi 2, piše Bloomberg.

Druga dva moguća cjepiva koja se već testiraju na ljudima su u SAD-u neovisno razvili Moderna Inc. i Inovio Pharmaceuticals Inc., stoji u dokumentu Svjetske zdravstvene organizacije.

Napredak u razvijanju cjepiva odvija se neviđenom brzinom jer se čini da infektivni patogen neće biti suzbijen isključivo zaštitnim mjerama.

Farmaceutska industrija se nada smanjiti vrijeme potrebno da se cjepivo nađe na tržištu. Žele naći cjepivo već do iduće godine, dok je uobičajen vremenski period za razvoj, ispitivanje i početak masovne proizvodnje i vakcinacije stanovništva 10 do 15 godina.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja