PROSTITUCIJA U DOBA KORONE

‘Strah da postanem beskućnica veći je nego od Covida’, priznaje jedna seksualna radnica koja živi na rubu gladi

Foto: Ilustracija

Nakon što je u jednom talijanskom gradu na Siciliiji otkriveno kako se jedna seksualna radnica zarazila koronavirusom, nastala je panika

Pandemija koronavirusa izazvala je potpuni kaos u svijetu, a ekonomske posljedice osjećat ćemo još dugo vremena nakon što se situacija smiri. Vlade širom svijeta prisiljene su zabranjivati rad svima čije se usluge ne smatraju nužnima, a u tu grupu dugo vremena su spadale i seksualne radnice.

Iako vlade nisu dale konkretne upute prostitutkama, sugestija da ljudi izbjegavaju rukovanje dovoljno govori o tome kakav je stav prema spolnim odnosima, a to se očekivano loše odrazilo na njihove prihode koji su preko noći gotovo nestali.

Primjerice, u Nizozemskoj je u ožujku propisana karantena te je četvrt De Wallen u kojoj je poslovalo 300 prostitutki prestala s radom, da bi tek u srpnju ponovno ‘otvorila’ svoja vrata.

Talijanske prostitutke na rubu gladi

I dok u Nizozemskoj seksualne radnice strahuju od neizvjesne budućnosti, iako su tamošnje restrikcije daleko blaže nego u Njemačkoj ili Francuskoj, u Italiji je situacija zabrinjavajuća.

Prostitucija u Italiji nije ilegalna, ali pandemija koronavirusa prisilila je mnoge seksualne radnice da nakon mjeseci krize prihvaćaju brojne rizične situacije s klijentima samo kako ne bi umrle od gladi.

Zvali gradonačelnika

Nakon što je u malom talijanskom gradu Modica na Siciliiji otkriveno kako se jedna seksualna radnica zarazila koronavirusom, nastala je velika panika, piše New York Times.

Iako je žena apelirala i svim svojim klijentima poručila da se testiraju, stručnjaci nisu mogli otkriti s kime je sve bila u kontaktu, odnosno tko su bili njezini klijenti.

Čak je gradonačelnik Ignazio Abbate počeo dobivati anonimne telefonske pozive muškaraca koji su kao za prijatelje ispitivali kako izgleda zaražena seksualna radnica kako bi vidjeli jesu li imali seksualne odnose baš s njome.

Cijela ta situacija i stigma oko prostitucije stavila je ljude u tom gradu u veliku opasnost. Nasreću, seksualna radnica se oporavila prošlog mjeseca u bolnici, a nije zabilježen ni porast zaraženih. No, taj slučaj skrenuo je pozornost na veliki problem seksualnih radnica koje su doslovnog zbog posla kojim se bave zasigurno izuzetno ugrožene.

“Naravno da sam prestravljena”, izjavila je Fernanda Ponciano, 31-godišnja prostitutka iz Toskane.

Ponciano je ponovno počela raditi nakon što tri mjeseca nije imala od čega živjeti. Tijekom jutra radi kao kućna pomoćnica, a navečer radi najstariji zanat na svijetu. Od zarađenog novca uzdržava majku, sestru i nećakinju u Brazilu.

“Strah da postanem beskućnica je veći od straha od Covida”, priznaje dodajući da joj uopće nije svejedno, ali da nema drugog rješenja.

Podaci klijenata

Iako prostitucija u Italiji nije ilegalna, nije ni regulirana i zbog toga oko 700.000 seksualnih radnica nisu niti imaju bilo kakve olakšice niti primaju pomoć u ovoj situaciji. Većina njih jedva spaja kraj s krajem.

Mery Sommella, 54-godišnjakinja iz Bologne prestala je primati klijente sredinom ožujka. Do početka travnja više nije imala ni za hranu te je počela moliti za pomoć lokalne humanitarne udruge.

Priznaje da i dalje osjeća strah zbog povratka na posao.

“Tijekom ovih 40 godina koliko sam provela na ulici, nikada se nisam zarazila, jer sam uvijek bila izuzetno pažljiva. Ne želim da se zbog korone to promijeni”, izjavila je Mery.

U drugim europskim zemljama poput Nizozemske i Njemačke, seksualne radnice moraju dobiti sve podatke klijenta kako bi se u slučaju bilo kakvog problema moglo pratiti njihovo kretanje. Isto tako u Nizozemskoj prostitutke koje su redovito plaćale porez su imale pravo na financijsku pomoć države u visini do 1100 eura, ali u Italiji one su, uistinu, dovedene na rub siromaštva.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari