NA GODIŠNJOJ RAZINI

Strahoviti cjenovni udar: Ulje je skuplje 50 posto, meso 26, a brašno čak 55 posto!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.

Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u hrvatskoj je veleprodaji u travnju kilogram pšenice bio skuplji za 62 posto u odnosu na travanj prošle godine.

No tu poskupljenja nisu stala, samo tri tjedna kasnije, 22. svibnja, kilogram pšenice već je bio 81 posto skuplji nego prije godinu dana i prodavao se za 2,74 kune (bez PDV-a).

Kukuruz se krajem svibnja prodavao za 2,7 kuna po kilogramu, što je 64 posto više nego prošle godine, a glatko brašno tipa 550 istodobno je skočilo za 55 posto.

Iz travnja poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za 50 posto.

Nakon povećanja cijene mlijeka od najmanje 20 posto u godinu dana, u posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.

Od mesa je najviše poskupjela junetina.

U prvom tjednu lipnja juneća vratina u mesnicama prosječno se prodavala 20 posto skuplje nego prije godinu dana, dok je juneći but stajao 26 posto više. Cijene svinjske vratine s kostima istodobno je povećana za 14 posto, a svinjskog buta za 7 posto.

U godinu dana janjetina je u mesnicama poskupjela 19 posto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prenose RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari