STRANKE U NISKOM STARTU ZA IZBORE: Tko iz hrvatskog političkog kaosa izlazi kao pobjednik?

Nogometna euforija je tako završila ranije nego što je nacija očekivala, a sada se pažnja javnosti okreće prema nadolazećim izvanrednim izborima

Kao da se nikad tmurnije političko polugodište nije ni dogodilo. U glavnoj stranci netom raspadnute Vlade nimalo ne dvoje da se na vlast u rujnu – vraćaju.

“Hrvatska demokratska zajednica će sigurno biti lokomotiva u kompoziciji koja će preuzeti upravljanje državom i nakon ovih parlamentarnih izbora”, kazao je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Prije toga im valja izabrati novog vođu – svaki HDZ-ovac koji to želi postati ima još 10 dana za skupiti pet tisuća potpisa.

“Ja sam siguran da ćemo mi iskoristiti ovu unutarstranačku kampanju kao vrlo uljuđenu i dobru pretkampanju za parlamentarne izbore na kojima očekujemo pobjedu desnog centra i formiranje nove vlade koja će osigurat te očekivane reforme kako bismo svi bolje živjeli”, izjavio je Domagoj Ivan Milošević, glavni tajnik HDZ-a.

Kandidata će, kažu, biti dovoljno, ali zasad je samo jedan.

“Ja ću raditi na tome da određene programe i projekte koje imam predstavim prvo stranačkim kolegama, a da nakon toga svi zajedno formuliramo naš programski dokument za predstojeće izbore, naravno ako dobijem povjerenje članova HDZ-a, vjerujem da će to tako i biti”, poručio je Andrej Plenković, zastupnik u Europskom parlamentu.

Do jučer oporbenih političara na predsjedničinu prijemu na Pantovčaku bilo je znatno manje.

“Mislim da će bit ipak 4., ali stvarno nam je svejedno, mi smo svoje pripremne radnje već obavili, već za vikend se formiraju operativni stožeri, i nije problem jednoj ozbiljnoj, ustrojenoj stranci kao što je HNS se pripremiti brzo za izbore”, dodao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

“Očekujem puno korektniju, konstruktivniju, pametniju i odgovorniju većinu za formiranje nove vlade. Primarno ćemo razgovarati s lijevim centrom, a onda sa strankama centra”, kazao je Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke-Reformisti.

Ni dojučerašnji šef oporbe ne sumnja u povratak na vlast nakon, kako kaže, pola godine ničega.

“Zemlji je potreban povratak u politički centar i kad su u pitanju vrednote i ljudska prava, ova vlast je slal grozne poruke, Hrvatska je bila skoro na stupu srama. Srećom, nije trajalo predugo i možemo to popravit vrlo lako i vratit se na onaj rast”, kazao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

Još oštriji prema dosadašnjoj vladi je bivši predsjednik.

“Najveća šteta bi bila da je ova vlada ostala. Ovo je za nas veliki dobitak, i ne trebamo žaliti troška za odlazak ove vlade”, kazao je Stipe Mesić, bivši predsjednik Republike.

No, problem je što ni izvanredni izbori ne jamče političko razvedravanje i novu, stabilnu vlast.
Petar Panjkota

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari