'ULJE NA VATRU'

Stručnjakinja: ‘Kriza dobavnih lanaca je veća nego u pandemiji. Zbog rata u Ukrajini 7,6 milijuna tvrtki je u riziku’

Ilustracija: Marin Tironi/PIXSELL

Velik broj globalnih tvrtki ovisi o ruskim dobavljačima, direktno njih 14.745, a indirektno 7,6 milijuna firmi. Sve koje nisu pronašle alternativne dobavljače, riskiraju teškoće u poslovanju

Svijet se još nije oporavio od pandemijskih lockdowna, a nastupila je nova velika kriza – ruska agresija na Ukrajinu. Sve to prijeti poremećajem cijele industrije i globalne opskrbne lance koji se oslanjaju na sirovine, logistiku, naftu i transport – piše za Poslovni dnevnik Mirna Marović predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Captal asocijacije.

”Sada sa nalazimo u krizi dobavnih lanaca, ujedno i energetskoj krizi, koji nisu nastali samo kao posljedica rata u Ukrajini. Kriza dobavnih lanaca traje od početka pandemije, a cijene plina, nafte i ostalih energenata počele su značajno rasti već prošlo ljeto, prije svega kao odgovor na povećanu potražnju bržeg gospodarskog rasta, smanjenu ponudu i iscrpljene zalihe”tvrdi ona, prenosi Net.hr.

‘Nema djelatnosti koja neće osjetiti krizu’
Geopolitički rizik mogućeg rata u Ukrajini, kaže ona, nije bio toliko težak za predvidjeti, jer Rusija je gomilala svoje trupe na granici s Ukrajinom mjesecima prije invazije.

”Gledajući unazad, svi ti geopolitički rizici značajno su bili podcijenjeni od EU-a i SAD-a, ali ne i od sudionika tržišta”, ističe i naglašava da je kriza dobavnih lanaca sada značajno veća nego što je bila na početku pandemije. A najveća je u proizvodima gdje Rusija i Ukrajina zajedno predstavljaju velike globalne i europske dobavljače, prije svega o sirovinama i energentima.
Negativni efekti već su prisutni i na hrvatskom i na globalnim tržištima. Marović ističe kako nema djelatnosti i ulagača koji krizu neće osjetiti, ali pojedine industrije poput autoindustrije, metalurgije i poljoprivrede bit će značajnije pogođene.

I prodaja ruskog udjela u Fortenovi ‘preko noći’?

”Dun & Bradstreet predviđa da je veliki broj globalnih tvrtki ovisi o ruskim dobavljačima, direktno njih 14.745, a indirektno 7,6 milijuna firmi. Sve one firme koje nisu na vrijeme pronašle alternativne dobavljače, riskiraju teškoće u poslovanju što posljedično može značiti i val stečaja poduzeća izvan Rusije. Sasvim izvjesno, i neke hrvatske firme naći će se u financijskim teškoćama, naročito one iz automobilskog sektora i metalurgije, ali i drugih”, piše Marović i dodaje kako već svjedočimo odlasku mnogih globalnih kompanija iz Rusije, ali i propadanju ruskih izvan nje.

”Sberbank u Hrvatskoj i Sloveniji je preko noći promijenio vlasnika, a isto se događa sa čak 40 posto udjela te banke u Fortenova grupi. Kupac je već pronađen, a umjesto mjeseca pregovora i due diligenca, transakcija je izgledna da se također zaključi preko noći”, napisala je Mirna Marović za Poslovni dnevnik.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari