PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

Stvara se koalicija protiv HDZ-a, sve ovisi o MOST-u: “Imamo velike šanse doći do saborske većine”

Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Razgovori i dogovori o novoj vladi su u punom jeku. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da su njihovi razgovori već naveliko započeli, no zahuktalo se i kad je dosadašnja opozicija u pitanju, piše Index.

Kako doznajemo, oni su u svojim kalkulacijama već došli do broja od 68 zastupnika, no za to im treba Most.

Koalicija protiv HDZ-a, kako bi je se kolokvijalno moglo nazvati, računa na 42 mandata SDP-a i partnera, 10 mandata Možemo, 2 mandata IDS-a, 2 mandata liste međimurskog župana Matije Posavca i jedan mandat Fokusa.

To je u zbroju 57 mandata i riječ je o budućim zastupnicima koji su dali načelnu podršku vladi čiji bi mandatar bio sadašnji predsjednik Zoran Milanoviću.

11 mandata Mosta i suverenista tu bi brojku podiglo na 68 i oni koji su se dosad okupili u pokušaja sastavljanje vlade kako bi HDZ preselio u oporbu, ozbiljno računaju upravo na Most. U toj stranci je večeras u tijeku sastanak na kojem će analizirati rezultate izbora i na kojem će, kažu nam izvori iz SDP-ove koalicije, odlučiti hoće li dati podršku za pokušaj formiranja vlade dosadašnje opozicije. Naravno, blok protiv HDZ-a nada se potvrdnom odgovoru Nikole Grmoje i Bože Petrova.

Iz Mosta su, kako se može čuti, rezolutni da s HDZ-om ni pod koju cijenu neće ići, a podršku spomenutom bloku koji predvode SDP i partneri, barem zasad, ne isključuju. Dojam je da bi, ako bi se takva snaga pozicionirala kao blok protiv korupcije, što ta stranka predstavlja kao jedan od svojih osnovnih ciljeva, Most mogao dati podršku za formiranje vlade dosadašnjih opozicijskih stranaka.

Varijanta po kojoj bi Milanovićev blok protiv HDZ-a mogao doći do 76 zastupnika i bez DP-a
Treba, ipak, uzeti u obzir da dva mandata od 11 koliko bi se u kalkulacijama pridodalo onima koji su već obećali podršku takvoj vladi, pripadaju Hrvatskim suverenistima.

Kada bi blok protiv HDZ-a predvođen Milanovićem doista došao do 68 mandata, s 8 manjinskih mandata mogli bi doći do većine od 76 zastupnika, čak i bez Domovinskog pokreta, piše Index.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari