VAN KONTROLE

Video | Šumski požari bjesne Teksasom: Zatvorili postrojenje za nuklearno oružje, evakuiraju stanovništvo

Jaki vjetrovi od preko 60 km/h u kombinaciji s toplim temperaturama, niskom vlažnošću i suhom zimskom vegetacijom stvorili uvjete za šumske požare

Niz šumskih požara zahvatio je Texas rano u srijedu, potaknuvši evakuacije, isključivanje struje tisućama i prisilno zatvaranje postrojenja za nuklearno oružje jer su jaki vjetrovi, suha trava i neuobičajeno visoke temperature pothranjivali požare.

Nepoznat broj kuća i drugih objekata u okrugu Hutchinson je oštećen ili uništen, rekli su lokalni službenici za hitne slučajeve. Glavni pogon koji sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal prekinuo je s radom u utorak navečer.

“Evakuirali smo naše osoblje s lokacijer”, rekao je Laef Pendergraft, glasnogovornik Ureda za proizvodnju Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost u Pantexu.
“Ali imamo dobro opremljenu vatrogasnu postrojbu koja je obučena za ove scenarije, koja je na licu mjesta, promatra i spremna je u slučaju bilo kakve stvarne opasnosti u krugu tvornice.” istaknuo je.

Republikanski guverner Greg Abbott izdao je deklaraciju o katastrofi za 60 okruga jer je požar Smokehouse Creek, u peopeo pretvorio skoro 400 kvadratnih milja (1.040 kvadratnih kilometara).
Senator iz savezne države Teksas Kevin Sparks istaknuo je da je izdana naredba za evakuaciju.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja za nekoliko drugih država u središnjem dijelu zemlje, jer su jaki vjetrovi od preko 60 km/h u kombinaciji s toplim temperaturama, niskom vlažnošću i suhom zimskom vegetacijom stvorili uvjete za šumske požare, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari