OTKRIVENO ŠTO OTEŽAVA STVARI

Video | Sve češće nestašice u ljekarnama: Ovo su lijekovi koji najviše nedostaju, evo zašto!

Kad lijek odobri Europska agencija za lijekove u prosjeku prođe 479 dana da lijek bude dostupan u Hrvatskoj. Od 160 odobrenih inovativnih lijekova zemlje EU-a u prosjeku na svojim listama imaju 74 lijeka, a Hrvatska 35

Sve su češće nestašice pojedinih lijekova u hrvatskim ljekarnama, a do onih najskupljih, koji su i sada jedva dostupni, pacijenti će dolaziti još teže. Rasprava o novom pravilniku o listi lijekova traje još dva dana, a udruge pacijenata su na nogama. Ako prođe, kažu, to je korak unatrag za Hrvatsku. Drugim riječima – lijek bismo dobili tek nakon što ga na listu stavi deset europskih zemalja.

“Prije svega, imamo problema s lijekovima za djecu, dječjim antibioticima, sa sirupima protiv temperature i s čepićima. Nikako da se opskrba ustali. U zadnje vrijeme nedostaje lijekova za tlak, antidepresiva i antiepileptika”, kazao je za RTL Danas Mario Vrebčević, magistar farmacije.

Izmjena Pravilnika je korak unatrag

I U Hrvatskoj se posluje u izvanrednim okolnostima. Skočili su troškovi transporta za 160 posto, sirovine za 120 posto i energije za 330 posto.

“Ono sto se događa u cijelom svijetu, a posebno u Europi, jest neusklađenost troškova proizvodnje i cijene lijekova u zemljama poput Hrvatske – vrlo stroga regulacija. Većina država je započela razgovore sa svojim proizvođačima, a to i hrvatski proizvođači očekuju od svoje Vlade”, kazala je za RTL Milka Kosanović, direktorica Udruge proizvođača lijekova.

S jedne strane nestašica, a s druge Izmjena Pravilnika za stavljanje lijekova na listu. Iz Udruge pacijenata kažu da je to korak unatrag.

“Ako prihvati deset zemalja, odmah je dobro, ali ovdje s druge strane nema ni automatizma da će to prihvatiti Hrvatska. Ne trebamo administrativna ograničenja ni automatizme. Trebamo stručnjake da odluče što je za pacijente potrebno i kada je to potrebno”, kazala je Ljiljana Vukota iz Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

HZZO: Očekujemo brže uvrštavanje novih i pametnih lijekova

Kad lijek odobri Europska agencija za lijekove u prosjeku prođe 479 dana da lijek bude dostupan u Hrvatskoj. Od 160 odobrenih inovativnih lijekova zemlje EU-a u prosjeku na svojim listama imaju 74 lijeka, a Hrvatska 35. Po tome je četvrta najgora u Europi.

“Sve politike koje se regulatorni u području zdravstva moraju podržavati životno važne terapije pacijentima – sto bi značilo da za stol trebaju sjesti svi zainteresirani dionici i ako je potreban novi propis – onda neka bude novi propis koji će zadovoljiti sve potrebe”, kaže Kosanović.

Hoće li izmjene Pravilnika utjecati na dostupnost i opskrbu lijekovima?

“Predviđenim izmjenama pravilnika kojeg je Ministarstvo zdravstva stavilo na savjetovanje očekuje se brže uvrštavanje novih i pametnih lijekova kao i kvalitetniji ishodi liječenja naših osiguranih osoba”, odgovaraju iz HZZO-a, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari