PORASLO ZA 20 POSTO

Video | Sve poskupjelo, ali interes za grijanjem na drva samo raste: ‘To je nešto posebno, ima čuda u sebi’

Ove godine Hrvatske šume procjenjuju porast prodaje drva za oko 20 posto zbog visoke cijene ostalih energenata

Za ovu zimu Zvonimir je pripremio 12 metara drva i misli da će mu to biti dovoljno. Potražnja je veća pa je i cijena otišla gore, no njega je zanimalo samo najkvalitetnije rješenje.

“Bukovina, isključivo. Samo me to zanima zato što je to najkaloričnije, najbolje drvo, a osim toga može i njegov pepel poslužiti i u vrtu kao gnojivo”, kaže Zvonimir Vekić iz Josipovaca.

Uz grijanje na drva ide i posao, priprema, loženje, čišćenje. No, boljeg energenta, kaže, nema.

“Nema boljeg energenta za mene. Ima nekog fizičkog rada ovaj tijekom ljeta da se to sve skupa pripremi, ali to nije nikako problem”, tvrdi Vekić.

Kad se griješ na drva, kaže u šali, nikakav problem nije ni svaki dan upaliti plin.

“Svaki dan palim kad kuhamo kavu, a supruga kad kuha i to je sve što se tiče plina”, kaže Vekić.

Plinom se kuća i ukućani griju u Stjepanovom domaćinstvu. Nekada su se grijali na ugljen i drva, potom uveli plin, a onda i klime.

“Ali za svaki slučaj ja sam osigurao jedno par metara drva koja sada nisu baš povoljna cijene se kreću od 250 do 500 kuna zavisi o vrsti drva”, tvrdi Stjepan Cerić iz Josipovaca.

A trebalo ih je i čekati.

“3-4 mjeseca, stalno je ovaj obećao pa sad pa sad, no međutim ajde konačno dovezao, mislim 450 i sad rezanje i tako to”, objašnjava Evica Šunić iz Višnjevaca.

No unatoč svemu, drva su tu – spremna za zimu.

“U ovim nesigurnim vremenima trebamo tražiti ono što je sigurno”, kaže Cerić.

“A grijanje da ti ne govorim. Grijanje je super. Ha da, kratkih rukava možeš biti unutra, nema do grijanja s drvima”, poručuje Vekić.

“Plin možemo mi njega okrenuti koliko god hoćemo i bude temperatura, ali ovo je nešto, ovo je nešto. Ja kažem, taj kamin i to drvo ima čuda u sebi”, poručuje Šunić.

Nešto posebno što na jedinstven način stvara ugođaj topline doma i obitelji. A baš to, za njih je – neprocjenjivo, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari