ZBOG SALMONELE

VideoVlasnik farme morat će uništiti 150 tisuća kokoši: ‘Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam’

Marijan svoju farmu vodi već 30 godina. Ima 80-ero zaposlenih, a posao su nastavile i njegove četiri kćeri

Hala još uvijek puna, ali sudbina ovih kokoši je određena. Njih 150 tisuća bit će usmrćeno, a sve nakon što je u jajima pronađena salmonela.

“Ovo ja ne bih crnom đavlu poželio, a ne bilo kome drugom. Šteta je ogromna. Ne znam što je gore, da li psihičko stanje kompletne moje obitelji, mojih djelatnika. Svi proživljavaju ovo…”, kaže nam Marijan Lukač, vlasnik tvrtke za proizvodnju i prodaju jaja, izvještava Marina Brcković za RTL.

Marijan svoju farmu vodi već 30 godina. Ima 80-ero zaposlenih, a posao su nastavile i njegove četiri kćeri.

“Lukač nije jaje, nije kokoš. To je moj otac, moja mama, moje sestre i ja. Loše”, kaže Magi Lukač, voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja.

A pogotovo jer su, kažu, pazili na sve mjere. Pogon je izoliran iz naselja, kokoši nisu u kavezu. Provedena je sva dezinfekcija, a perad je protiv salmonele cijepljena tri puta. Sumnjaju da im podmeću konkurenti.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

“Imam sumnju na ispravnost svega ovoga i mislim da tu ima elemenata i kriminalnih radnji. Očigledno da nekome smetam i da mu je puno lakše bez mene. Ja se nadam da će se Uskok uključiti u ovo i da će to istjerati na čistac”, kaže Marijan Lukač.

Jer po proizvodnji jaja tvrde – drugi su u Hrvatskoj. Na tržište ih stave oko 5 milijuna na mjesec.

“I da se nigdje nitko u cijeloj Hrvatskoj nije požalio na salmonelu? Na neki proljev, na neke simptome. Međutim, nalaz je pokazao tako. Otprilike da papir trpi sve”, kaže Marijan Lukač.

Farmu imaju na dvije lokacije, a ovaj novi pogon star je niti dvije godine. U njega je investirano 60 milijuna kuna, a lani ga je posjetio i premijer Plenković. Štetu procjenjuju na više milijuna.

“Planiramo nastaviti na drugoj lokaciji, imamo kavezni uzgoj. I kavezni uzgoj je u redu. Za prvu ruku ostavit ćemo svoje tržnice. Imamo izuzetnu potporu od svih kupaca. Ja mislim da nemamo niti jednu negativnu reakciju. Ljudi nas tješe”, kaže Magi Lukač.

No, pitaju se kako nakon svega nastaviti poslovati u Hrvatskoj?

“Sve vrijeme razmišljam gdje sam pogriješio? Ja mislim da je moja jedina greška što sam uspješan poduzetnik”, kaže Marijan Lukač, vlasnik tvrtke.

“Moj otac, čovjek je budan od pet ujutro do ponoći. Vrši utovare, istovare. On je svoj život posvetio ovome”, kaže Magi Lukač.

Uz to, još ne znaju gdje će i kada kokoši biti usmrćene. Iz Državnog inspektorata odgovor im još nije stigao, izvještava Marina Brcković za RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views