SVJETSKI JE DAN BESKUĆNIKA: Pomozite riječkim franjevcima da odvedu beskućnike u Rim!

Organizacije iz cijelog svijeta na različite načine provode aktivnosti da bi uputili i upozorili javnost na problematiku beskućništva

U Hrvatskoj je evidentirano dvije tisuće beskućnika, dok je mjesta u prihvatilištima tek za 450. Međutim, stvaran broj beskućnika mnogo je veći, jer se evidencija izvršava preko Centra za socijalnu skrb, a svi oni koji spavaju po napuštenim kućama, ispod mosta i drugim sličnim mjestima u taj broj nisu uvršteni.

“Da, ima alkoholičara, da, ima i narkomana, ali nažalost, najveći broj beskućnika je raznim ovrhama, kreditima, jasmtvima ili pogrešnim poslovnim potezima u ovoj privatizaciji ostao bez svega što su imali”, izjavio je bivši beskućnik Mile Mrvanj.

Papa Franjo pozvao je ove godine 6000 beskućnika i siromašnih da sudjeluju na Festivalu radosti i milosrđa, koji će se održati od 11. do 13. studenog, a ta će proslava biti i za zatvaranje Godine milosrđa.

“Mi u Franjevačkom svjetovnom redu MB Trsat želimo odgovoriti na taj poziv, prepoznajući u riječima Svetog Oca “Želim siromašnu Crkvu – za siromašne” poziv na još snažnije djelovanje s najsiromašnijima, pa uz naše projekte Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” i “Ulične svjetiljke”, prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim temama, želimo našim siromašnima ponuditi i snažno duhovno iskustvo susreta sa Svetim Ocem.

Ovu ideju prepoznali su i podržali Dom hrvatskih hodočasnika u Rimu “Dr. Ivan Merz”, koji nam daruje 25 besplatnih polupansiona za beskućnike i Udruga “Job” na čelu s vlč. Dragutinom Goričancem, koji će voziti naš autobus i biti duhovna pratnja. S time smo smanjili troškove za gotovo 30 psoto i sad nam ostaje pokriti troškove goriva, cestarina, ulaza u grad Rim, hrane, smještaja za druge siromašne i akreditacija za cijelu grupu. Trebamo, dakle, još dosta skupiti, gotovo 45.000 kuna”, pojasnila je Jasna Krapac, urednica ‘Uličnih svjetiljki’.

Ako im možete i želite pomoći, ovo je broj IBAN-a: HR4124020061100559253

Možete pomoći i donacijom hrane za put, paketa vode, sokova, trajnog peciva i salama te voća i slatkiša za međuobroke.

Ukoliko se odlučite donirati novac, uz uplatu na IBAN napišete i svrhu donacije (Hodočašće beskućnika Svetom Ocu u Rim).
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari