PRVO OBRAĆANJE

Talibani se prvi puta obratili javnosti: ”Jako smo se promijenili u posljednih 20 godina”

Foto: Twitter

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u ponedjeljak da potpuno stoji iza svoje odluke o povlačenju iz Afganistana jer se američki vojnici ne bi trebali boriti i ginuti u ratu u kojem se Afganistanci sami ne žele boriti.

Sinoćnje obraćanje javnosti iz Bijele kuće prva je Bidenova izjava o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu, prenosi Index.

U međuvremenu i dalje traje evakuacija iz Kabula. Vojni letovi za evakuaciju diplomata i civila iz Afganistana započeli su u utorak ujutro, izjavio je Reutersu zapadni sigurnosni dužnosnik u kabulskoj zračnoj luci.

Na pisti, koju su u ponedjeljak pregazile tisuće ljudi koji očajnički žele pobjeći iz glavnog grada Afganistana, sada nema gužve, rekao je dužnosnik.

Američke snage, koje su nadležne u zračnoj luci, zaustavile su evakuacijske letove u ponedjeljak zbog kaosa koji je nastao kada su na aerodrom nahrupile tisuće Afganistanaca u nadi da će uloviti bilo kakav let iz zemlje.

VIDEO DANA:

Talibani se prvi put obratili javnosti

Talibani su se na press konferenciji danas prvi put obratili javnosti nakon osvajanja Afganistana.

“U AFGANISTANU NEĆE BITI STRANIH BORACA”

“Afganistan neće biti korišten ni protiv jedne druge zemlje”, rekao je glasnogovornik odgovarajući na pitanje hoće li pružiti utočište militantima terorističke organizacije Al-Kaide.

“Uvjeravamo međunarodnu zajednicu u to”, dodao je i potom zaključio press konferenciju.

“NIKOM SE NEĆEMO OSVEĆIVATI”

Na pitanje o američkim saveznicima i prevoditeljima u Afganistanu, glasnogovornik talibana je rekao: “Nikome se nećemo osvećivati.”

“Mladi koji su odrasli ovdje, ne želimo da napuste zemlju. Nitko neće pokucati na njihova vrata i pitati ih za koga su radili. Bit će sigurni, nitko ih neće goniti ni ispitivati”, rekao je glasnogovornik.

“ONI KOJI SU UBIJENI JER SU SE BORILI ZA NEPRIJATELJA SU SI SAMI KRIVI”

“Oprostili smo svima kako bi Afganistan bio stabilna zemlja u kojoj vlada mir. Naši borci, naši ljudi, svi oni će osigurati da to uključuje sve strane. Oni čiji životi su izgubljeni jer su se borili za neprijatelja, to je njihova greška”, rekao je glasnogovornik.

“POSTOJI OGROMNA RAZLIKA IZMEĐU NAS PRIJE 20 GODINA I SADA”

“Ovo je muslimanska zemlja, kao što je bila i prije 20 godina. Ali kad govorimo o iskustvu i zrelosti i viziji, naravno da postoji ogromna razlika između nas tada i nas sada. Nećemo postupati kao prije 20 godina. Zakoni koji će vrijediti u zemlji bit će odgovornost buduće vlade”, rekao je.

“Ozbiljno radimo na formiranju nove vlade, uvjeravam vas u to. Imamo sve granice pod svojom kontrolom. Neće biti šverca oružja, prikupit ćemo svo oružje koje se koristilo u ratu”, dodao je.

“OSVOJILI SMO CIJELU ZEMLJU U PAR DANA, ALI NISMO ZBOG TOGA AROGANTNI”

“Osvojili smo cijelu zemlju u par dana, ali nismo zbog toga arogantni. Trenutna situacija je i dalje vojna, ali kad formiramo vladu, sve će biti puno jasnije”, rekao je glasnogovornik talibana.

NOVINARI POSTAVLJAJU PITANJA O ŽENSKIM PRAVIMA: “ŽENE ĆE MOĆI RADITI I STUDIRATI, ALI…”

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid odgovara na pitanja okupljenih novinara.

Na pitanje o pravima žena, rekao je: “Dozvolit ćemo ženama da rade i studiraju u sklopu naših okvira.”

“Žene će biti vrlo aktivne u našem društvu, ali naravno u sklopu naših okvira”, ponovio je.

“NE ŽELIMO NIKAKVE NEPRIJATELJE”

“Želimo osigurati da se u Afganistanu više ne ratuje. Oprostili smo svima koji su se borili protiv nas. Animoziteti moraju završiti. Ne želimo nikakve eksterne ni interne neprijatelje”, rekao je glasnogovornik.

O MEDIJIMA: NIŠTA NE SMIJE BITI PROTIV ISLAMSKIH VRIJEDNOSTI

“Kad se radi o aktivnostima medija, moraju znaju da mediji moraju biti nepristrani, ali da ništa u njima ne smije biti protiv islamskih vrijednosti, koje su nama jako važne. Mediji ne bi trebali raditi protiv nacionalnog jedinstva, ne bi trebali promovirati podjele, trebali bi raditi na zajedništvu zemlje”, rekao je glasnogovornik.

“ŽENE IMAJU PRAVA U OKVIRU ŠERIJATSKOG ZAKONA”

“Jamčimo sva prava žena u sklopu šerijatskog zakona. Žene mogu raditi u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju poštovati šerijatski zakon”, rekao je glasnogovornik.

“Želim uvjeriti međunarodnu zajednicu da nećemo nanijeti zlo nikome. Ne želimo probleme s međunarodnom zajednicom. Imamo pravo postupati u skladu sa svojim vjerskim principima. Druge zemlje imaju drugačije pristupe, pravila i regulacije… Afganistanci imaju pravo na svoja pravila i regulacije u skladu s našim vrijednostima”, dodao je.

“Žene će raditi rame uz rame s nama, želimo uvjeriti međunarodnu zajednicu da neće biti diskriminacije”, rekao je glasnogovornik.

“IZBACILI SMO STRANCE, OVO JE TRENUTAK PONOSA”

“Nakon 20 godina borbe emancipirali smo zemlju i izbacili strance. Ovo je trenutak ponosa za cijelu zemlju”, rekao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid, koji se prvi put pojavio pred kamerama.

“HTJELI SMO SE ZAUSTAVITI PRED KABULOM”

“Naš plan je bio da se zaustavimo pred Kabulom jednom kad zauzmemo sve ostale provincije, ali nažalost prethodna vlada bila je toliko nekompetentna da njihove snage nisu mogle osigurati sigurnost u Kabulu i zbog toga smo morali nešto napravili. Htjeli su upadati u kuće, maltretirati ljude i krasti i zato smo ušli u Kabul, kako bismo osigurali da Kabul bude siguran grad”, rekao je glasnogovornik talibana na press konferenciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari