OVO MIJENJA SVE

Talijani konačno pronašli svoju nultu pacijenticu; Datum koji se spominje privukao je najviše pažnje u cijeloj priči

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Talijanka za koju se sad vjeruje da je bila nulta pacijentica zaražena koronavirusom, osim promjena na koži nije imala drugih simptoma, a naknadnim testiranjem su joj pronađena antitijela u krvi

Talijanima je trebalo nekoliko mjeseci, ali čini se da su konačno otkrili nultog pacijenta, odnosno prvu osobu koja je bila zaražena novim koronavirusom u toj zemlji. To više nije ni maratonac iz Lombardije, ni četverogodišnjak iz Milana, kojemu su simptomi utvrđeni još 21. studenog pretprošle godine.

La Reppublica piše kako je nulta pacijentica 25-godišnjakinja iz Milana koja je 10. studenog 2019. podvrgnuta biopsiji kože zbog atipičnog dermatitisa. Prenoseći detalje istraživanja objavljenog u časopisu British Journal of Dermatology, na njenoj je koži pronađen SARS-CoV-2, nova vrsta koronavirusa koja izaziva bolest koju znamo kao COVID-19.

Pronašli RNK virusa

Istraživanjem znanstvenika s državnog Sveučilišta u Milanu, koje je obuhvaćalo biopsije atipičnih dermatoloških pojava s kraja 2019. za koje nije postavljena definitivna dijagnoza, na uzorku kože 25-godišnjakinje pronađena je genetska sekvenca ribonukleinske kiseline (RNK) tipične za SARS-CoV-2.

Talijanka nije primijetila druge simptome zaraze, a promjene na koži su joj nestale nakon pet mjeseci. Naknadnim serološkim ispitivanjem, obavljenim u lipnju prošle godine, otkriveno je da u krvi ima antitijela protiv koronavirusa. Znanstvenici tvrde da je to zasad najraniji poznati slučaj zaraze koronavirusom u svijetu.

Velika kineska zajednica

Nije poznato je li nulta pacijentica ikad posjetila Kinu, no u Milanu živi velika kineska zajednica, čiji se članovi ponekad vraćaju u domovinu, piše Jutarnji. Kina je u nedjelju obznanila kako će primiti izaslanstvo Svjetske zdravstvene organizacije koje će istražiti kako se SARS-CoV-2 pojavio u Kini. Prema službenoj statistici, do nedjelje je u Italiji od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 78.755 osoba.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari