Talijanski liječnik: Za koji tjedan će svugdje biti kao u Italiji

Foto: Ilustracija

Situacija u Italiji, nažalost, također je upozorenje ostalim zemljama koliko brzo i silovito ova epidemija može eskalirati

Italija je u nevjerojatno kratkom vremenu od nekoliko slučajeva koronavirusa došla do toga da je najteže pogođena zemlja na svijetu nakon Kine. Potvrđeno je više od 10 tisuća zaraženih i čak 631 smrt od epidemije COVID-19.

Situacija u Italiji, nažalost, također je upozorenje ostalim zemljama koliko brzo i silovito ova epidemija može eskalirati, kao i što se događa kada broj teško oboljelih premaši kapacitet zdravstvenog sustava neke zemlje, piše Index.hr

Ni karantena koja je, prvi put u povijesti, uspostavljena u cijeloj zemlji, barem zasad ne uspijeva obuzdati epidemiju.

Svjedočanstva talijanskih liječnika iz bolnica preplavljenih oboljelima od novog koronavirusa posebno su potresna.

“Naše bolnice rade na 200% kapaciteta”

Anesteziolog iz Velike Britanije Jason Van Schoor podijelio je na Twitteru jedno takvo svjedočanstvo neimenovanog talijanskog liječnika, kojeg je opisao kao “prijatelja kojeg vrlo poštuje i specijalista za intenzivnu njegu te konzultanta za nesreće i hitne slučajeve”.

“Osjećam potrebu da vam dam brzi osobni izvještaj o tome što se događa u Italiji i neke brze izravne savjete o tome što trebate napraviti. Prvo, Lombardija je najrazvijenija regija u Italiji i ima izvanredno dobru zdravstvenu skrb. Radio sam u Italiji, u Velikoj Britaniji i Australiji i nemojte napraviti pogrešku pa pomisliti da se ovo što se događa, događa u nekoj zemlji trećeg svijeta”, počeo je talijanski liječnik svoju priču.

“Trenutnu situaciju teško je zamisliti, a brojevi uopće ne objašnjavaju stvari. Naše bolnice su preplavljene COVID-19, rade na 200% kapaciteta. Prestali smo sa svim rutinskim procedurama, naše operacijske dvorane prenamijenjene su u jedinice intenzivne njege i sad prebacujemo ili uopće ne liječimo sve ostale hitne slučajeve kao što su moždani udari i traume. Imamo na stotine pacijenata s teškim respiratornim zatajenjem i mnogi od njih nemaju pristup ničemu osim maske za rezervoar (s kisikom)”, nastavio je ovaj liječnik, a onda je iznio zaista jezivo priznanje.

Povezani VIDEO: