ZA SVE ŽELJNE TIŠINE

Tek stotina ljudi, jedna trgovina i ni traga koroni: Ovo je mjesto na koje treba pobjeći

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Stanovnici Žirja su tek nedavno, nakon duljeg vremena dobili i trgovinu prehrambenim artiklima

Otok sa stotinu duša, jedini je trajno naseljen pučinski otok u šibenskom arhipelagu i ujedno potpuno ”korona free”.

Žirje je od Šibenika udaljen 12 Nm, dug je 12 km, njegova površina je 15,08 km2, a s 29 uvala obala od 41.8 km je prilično razvedena. Žirje administrativno pripada gradu Šibeniku, a živi onako, kako doista žive nerazvikani hrvatski otoci, skromno, staro i oskudno.

”Žirje kao otok je još uvijek oaza mira i tišine, ekološki je na najvišem nivou. Problem je to što nema vode nego se koristi voda iz gustirni. U tijeku su radovi na modernizaciji elektromreže na otoku”, kaže Damir Jerkov, pripadnik Hrvatske ratne mornarice.

Stanovnici Žirja su tek nedavno, nakon duljeg vremena dobili i trgovinu prehrambenim artiklima.

”Povezanost s kopnom je jedna linija trajektom i jedna katamaranom do Šibenika. Trajekt ide svakim danom u 11.30 iz Šibenika, sa stajanjem u Kapriju. Utorkom i četvrtkom staje i u Zlarinu, pa onda ukupno putovanje traje okrugla 2 sata. Inače je negdje oko sat i po. Što se tiče stanovništva, na otoku je manje od 100 ljudi, uglavnom je to starije stanovništvo, mislim da je prosjek preko 60 godina. Vikendom zna biti malo življe, ali opet nedovoljno za bilo kakav osjetniji napredak”, priča Jerkov.

U usporedbi s ostatkom zemlje, Žirjani žive ispod prosjeka. Barem 80% stanovništva živi od mirovina od kojih su opet većina zarađene u bivšem sistemu.

Žirjanima, kao i svim drugim otočanima veza s kopnom znači sve. Pristajanje trajekta dnevni je događaj, ali činjenica da na Žirju nemaju liječnika ni vode, a kad je malo više vjetra onda nemaju ni broda, ovaj otok svrstavaju u onu skupinu o kojoj bi se itekako trebali posebno brinuti.

”Ljeti bude nešto malo gostiju u apartmanskom smještaju. Stupica vela je dobro sidrište za jahtaše a ima tamo i konoba za goste”, pojašnjava Jerkov za Morski.hr.

Žirje je i korona-free zona. Nema zaraženih, nema bolesnih; zdravi, nasmiješeni i veseli ljudi i priroda ravna raju zemaljskom. Žirje je otok koje ovo ljeto treba posjetiti!

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari