POBJEDA JE BLIZU

Možete planirati godišnji! Markotić i Beroš složni: ‘Imat ćemo mirno ljeto’

Foto: Pixsell

‘Neki, koji smatraju da virus slabi, u tome vide i naznaku da zbog toga neće biti ni novog vala’

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je od vrsnih kliničara dobio informaciju kako im se čini da je virus izgubio na snazi, no, kažu stručnjaci, to je ipak u ovom trenu teško tvrditi sa 100-postotnom sigurnošću.

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Jutarnji list je pak dobio potvrdu da se intenzivni odjel gotovo sasvim ispraznio i da je situacija poprilično dobra.

“Jedna od teorija među stručnjacima jest da virus slabi. Mi smo imali mikrožarište bolesti na Braču gdje je obolio veći broj ljudi, a nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku. Je li to zbog slabljenja virusa ili je u pitanju bila sreća, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Virus je još nov i ne znamo znači li to da je epidemija pri kraju, čemu se svi nadamo. Neki, koji smatraju da virus slabi, u tome vide i naznaku da zbog toga neće biti ni novog vala. No, mislim da je zasad teško takvo što tvrditi sa sigurnošću”, kaže dr. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti.

Ravnateljica te Klinike dr. Alemka Markotić pojašnjava kako svaka epidemija ima svoju početnu, uzlaznu i silaznu putanju.

“Treba tu mnogo rada i usporedbi, i onih domaćih i onih iz svijeta. Svaki bi odgovor sada bio paušalan i nestručan”, pojašnjava dr. Alemka Markotić.

Dodaje da težina bolesti ne ovisi samo o virusu, nego i o trenutačnom zdravstvenom stanju pojedinca. Osim toga, važnu ulogu igra i doza virusa koja je ušla u pojedini organizam. Logično je da će klinička slika biti bolja ako je doza manja.

“Što se tiče mikrožarišta na Braču, smatram da se tu promptno reagiralo i na taj se način riješila situacija na najbolji mogući način”, navodi Markotić.

Ona, ali i Beroš, tvrde da bismo mogli imati mirno i normalno ljeto.

“Ako ćemo se pridržavati svih mjera”, napominju.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views