IZDAVANJE PROPUSNICA

Telefoni ne prestaju zvoniti. Građani traže propusnice i za hranjenje pasa, svinjokolju…

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Varaždinskoj županiji upozoravaju da mali broj građana koristi se sustavom e-Građani.

Propusnice se najčešće traže zbog odlaska na posao, poslovnih putovanja i obilaska roditelja.

“Izdajemo propusnice samo za odlazak na posao i s posla te ako netko ima zakazan liječnički pregled ili operativni zahvat u zdravstvenoj ustanovi u drugoj županiji. Za putovanje u hotele i druge smještajne kapacitete nismo nadležni, automatizmom odbijamo takve zahtjeve i savjetujemo građanima da se jave Ravnateljstvu civilne zaštite. Mi kao Županijski stožer imamo pravo izdavanja propusnica samo za dva slučaja”, kazao je za Večernji Josip Grivec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

No, telefoni stalno zvone.

“Ne možemo im odobriti propusnicu ako moraju u susjednu županiju hraniti pse i mačke, a bilo je i takvih obrazloženja. Upućujemo ih Ravnateljstvu jer mi tu nemamo ingerencije”, kaže Grivec.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije u dva je dana zaprimio preko 800 zahtjeva za propusnice za kretanje između županija.

U stožerima diljem Hrvatske odgovaraju na brojne upite građana, poput onog trebaju li propusnice i maloljetnicima u pratnji odrasle osobe koja ima valjanu propusnicu. Odgovor je da ne trebaju. Građani traže propusnice za odlazak u vikendice u drugoj županiji, posjete rodbini i prijateljima, poljoprivredne radove, pa i odlazak na – svinjokolju. Propusnica se ne može dobiti radi posjeta roditeljima starije dobi u drugoj županiji jer to je rizik za širenje bolesti koji nije neophodan. Na pogreb se može samo najužem članu obitelji.

U Varaždinskoj županiji upozoravaju da mali broj građana koristi se sustavom e-Građani.

“Sve što ide preko sustava e-propusnica u radnom vremenu rješava se unutar desetak minuta. Nema čekanja na odgovor. Problem je što je samo 13 posto zahtjeva stiglo na taj način, a sve ostalo pretežito preko e-mailova”, kazao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari