IŽIVLJAVANJE BEZ PRESEDANA

Video | Što se to događa s Hrvatima!? Napadaju prodavače, šamaraju ih, gađaju bocama… A sve zbog dva razloga

Napadi na blagajnice su svakodnevni, a do problema najčešće dolazi ako se stvori red na blagajni ili ako dođe do nesporazuma oko cijena

U Zagrebu je donesena presuda za napad na blagajnicu.

Napadačica, inače zagrebačka umjetnica, 2. ožujka u popodnevnim je satima vrijeđala, a zatim i fizički nasrnula na blagajnicu te ju je udarila u glavu. Dobila je za to kaznu od svega 120 eura te 13 eura sudskih troškova. Nesretnoj blagajnici ni zaštitar nije uspio pomoći, a incidentu je svjedočilo i desetak kupaca. Nasilnica se kasnije verbalno obrušila i na policajce koji su došli. Nazivala ih je debilima, imbecilima, svinjama…

Kazna je smiješna, kažu trgovkinje koje su za Danas.hr RTL-a ispričale čemu su sve izložene tijekom radnog vremena. Navikle su, kažu, na bezobrazno ponašanje kupaca.

“To su većinom i psovke, znaju vas vrijeđati i vašu obitelj, da nismo za ovaj posao, ako mu ne otvorenim vrećicu govori da nisam za trgovinu, ako mu ne pospremim stvari u vrećicu isto vrijeđa”, kaže trgovkinja Laura Marić.

Sve više napada

“Što se tiče kazne, ja mislim da je ona niska jer to što je radnica doživjela je grozno, ona mora raditi tamo i dalje, ali važno je da je došlo do sankcije, tih napada je sve više i verbalnih i fizičkih”, smatra Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Zagrepčanin Mladen kaže kako ne može vjerovati da se to dogodilo. “Strašno. Zašto bi netko iz čista mira, što god je blagajnica napravila, ona je na svom radnom mjestu.”

“Ne mogu vjerovati, to se ne smije događati. Grozno, kaj nije. Da. I vas iznenađuje? Pa da, užas”, smatra Kornelija.

Gađaju prodavače flašama i povrćem

Napadi na blagajnice su svakodnevni, a do problema najčešće dolazi ako se stvori red na blagajni ili ako dođe do nesporazuma oko cijena.

Valentino Kuten priča kako ga je kupac jednom prilikom zamalo udario. “Negativno iskustvo je bilo kada je kupac mahao blizu moje glave bocom pa me skoro udario, bilo je puno takvih trenutaka, a ovo je jedan od onih slučajeva kad ti boca vina leti kraj glave”, govori. Slična su i ostala iskustva.

“Mi smo imali nekoliko situacija da se prodavači gađaju flašama i povrćem, da ih se vrijeđa i šamara na radnom mjestu, dakle to je nedopustivo”, govori predsjednica Sindikata trgovine.

Sindikat traži veću zaštitu blagajnica i veće kazne za napadače. No sud vjeruje, što navode i u obrazloženju, da će ova kazna od 120 eura zagrebačku umjetnicu opametiti da se ubuduće kloni ovakvih i sličnih djela. Budući da je nasilnica nastavila vrijeđati policajce i nakon što je privedena u policijsku postaju, to je teško vjerovati, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari