TEMPERATURE DO 36 Vikend prognoza: oprez, na valu smo iznimne vrućine, otkrijte kada nas čeka osvježenje

Foto: Marija Kožul Photography

Temperatura čak i u gorskim krajevima prelazi 30 stupnjeva, a ne ohrabruje niti činjenica da je vrhunac ovog izraženog toplinskog vala tek pred nama

Na Jadranu će prevladavati sunce, vedrina i vrućina. Iako će biti vrlo vruće, visoke temperature ipak će se lakše podnositi nego na kopnu i to ponajviše zbog slabog do umjerenog vjetra, većinom maestrala.

To ipak ne isključuje pridržavanje uputa koje daju liječnici, a to su izbjegavanje direktnog izlaganja suncu i uzimanje dovoljne količine tekućine.

Naime, temperatura se noću uopće neće spuštati ispod 22, dok će danju prelaziti 33 što predstavlja stres za naš organizam.

Osvježenje zato možete pronaći u moru čija je temperatura trenutno između ugodnih 22 i 26 stupnjeva.

Na kopnu će za vikend biti pretežno sunčano te vrlo vruće i neugodno sparno. Temperatura će posvuda prelaziti 33 stupnja, a u nedjelju doseći 35, ponegdje čak 36, naravno u hladu! Na sunčanoj strani ulice temperatura može biti i desetak stupnjeva viša što je vrlo opasno za ljudsko tijelo, oprez!

Ako možete odgodite sve aktivnosti za rane jutarnje, kasne poslijepodnevne te večernje sate. Uz sunčana razdoblja, koja će dominirati, povremeno će biti naoblačenja i pljuskova, i to u poslijepodne i navečer.

Nešto je veća vjerojatnost za njih u nedjelju. Osim dnevne vrućine, sve će nas mučiti i neugodna noćna toplina. Temperatura će idućih dana i tijekom noći u većini kopnenih krajeva ostati iznad 20 pri čemu se ljudsko tijelo teško može kvalitetno odmoriti.

U svakom slučaju, iznimna vrućina se nastavlja i za vikend, ali i početkom idućeg tjedna. Riječ je o vrućini koja je opasna za zdravlje, osobito osjetljivijih skupina poput starijih ljudi i bolesnika. Zato se strogo preporučuje izbjegavanje direktnog izlaganja suncu između 11 i 17 sati!