TEORIJA AMERIČKOG ANALITIČARA: ‘Jugoslavija je morala umrijeti! Zapad se bojao tako jakog rivala’

‘Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao jednom od ključnih igračica? Ja mogu. Jugoslavija je zapravo bila jedan od najboljih kulturnih i ljudskih eksperimenata u povijesti’, piše Phil Butler

Američki politički analitičar Phil Butler prije nekoliko je dana u New Eastern Outlooku objavio zanimljiv članak na temu raspada Jugoslavije. Butler tvrdi da se bivša država raspala pod pritiskom NATO-a i zapadnih sila kojima nije bilo u interesu natjecati se s tako moćnom državom.

“Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao jednom od ključnih igračica? Ja mogu. Jugoslavija je zapravo bila jedan od najboljih kulturnih i ljudskih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austrougarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je stopila obje kulture i asimilirala ljude na način koji nije viđen još od Aleksandra Velikog”, piše Butler.

Poručuje da je između 60-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u Jugoslaviji vladalo blagostanje – imala je stalan rast, besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje, garantiran posao, plaćen godišnji odmor te pristojan standard života. I upravo su, tvrdi Butler, ekonomski prosperitet i ideološka neovisnost bili razlozi zbog kojih su zapadne sile htjele ‘skresati krila’ rastućem rivalu.

“Zemlji nije bilo bilo dopušteno da se natječe s Njemačkom, Francuskom i posebno Velikom Britanijom jer londonski i luksemburški bankari iz socijalističkog režima nisu mogli iscijediti milijarde. Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan te obitelji Bush i Clinton pomogle su da se to ostvari”, tvrdi Butler, citirajući politologa Michaela Parentija.

Prema Parentijevoj teoriji, glavni cilj Washingtona bio je transformacija Jugoslavije u zemlju trećeg svijeta. Zemlja se morala uništiti kako bi se ekonomije novonastalih država otvorile prema zapadnjačkom kapitalizmu, a usporedno bi se uništavao industrijski sektor koji više ne bi bio konkurentan Zapadu.

Butler ukazuje na sličnost NATO-ovih kampanja uoči akcije na području bivše države te onih prije invezija na Irak i Libiju.

“Je li NATO-ov plan upalio? Jest, itekako”, piše analitičar.

“I dok pišem posljednja slova ovog članka, pitam se što bi sve hrabri i jaki narodi Jugoslavije možda postigli da se u njihove sudbine nisu upletali neki drugi”, završava Butler.

Matko Breber

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari