TEŽE DO KREDITA: Čak trećina građana koji su lani digli kredite ove ih godine uopće ne bi mogli dobiti

Foto: Ilustracja

Građani s plaćom manje od prosječne mogu dobiti znatno niže iznose stambenih kredita, zbog čega su se počeli žaliti HNB-u da banke odbijaju njihove zahtjeve za zaduženjem

Izmjene Ovršnog zakona, kojima se umjesto dvije trećine od ovrhe moraju zaštititi tri četvrtine plaće, mogla bi znatno utjecati na ovogodišnje odobravanje stambenih kredita. Banke tako tvrde da svaki treći klijent koji je lani zatražio stambeni kredit, ove godine isti ne bi dobio, donosi Jutarnji list.

Zbog strožih bankarskih uvjeta manji su iznosi kredita koje sada mogu dobiti oni s plaćom manjom od prosječne, odnosno ispod šest tisuća kuna. Konkretno, ako supružnici s plaćama od oko šest tisuća kuna, odnosno s kućnim budžetom od oko 12.000 kuna žele uzeti kredit na rok od 15 godina, maksimalni je iznos koji sada mogu podići oko 500.000 kuna, dok je prije to bilo 900.000 kuna. Mjesečna rata u tom slučaju može najviše iznositi 3.669 kuna, dok je dosad to bilo gotovo dvostruko više.

Kako su se građani počeli žaliti HNB-u da ih banke odbijaju zbog procjene niže kreditne sposobnosti, iz centralne banke poručili su da je odluka o tome je li klijent kreditno sposoban ili nije isključivo na banci te da je ona dužna voditi računa o tome da novim zaduženjem klijent ne dođe u stanje prezaduženosti, donosi Jutarnji list.

No pritom se ističe kako je banka “uvijek u mogućnosti na temelju individualne procjene odlučiti da – premda uz novo zaduženje klijentu za životne troškove ostaje manje od iznosa zaštićenog Ovršnim zakonom – potrošač ipak neće doći u stanje prezaduženosti te mu stoga kredit može biti odobren”.

Glede tržišta nekretninama, iz HPB-a tvrde da signali s tržišta pokazuju da bi prodavatelji stanova mogli spustiti cijene, što će barem dijelom kompenzirati strože bankarske uvjete za dobivanje stambenog kredita.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari