Smanjenje PDV-a 2019. uz novo Vladino obećanje: sve će pojeftiniti

Foto: Ilustracija (Boris Šćitar/Pixsell)

Ako se PDV recimo spusti s 25 na 24 posto oslobađa se iznos od milijardu i 800 milijuna kuna

PDV će pasti iduće godine. Ono što ostaje nepoznato je koliki će biti rez poreza koji je daleko nasnažniji punjač državne blagajne.

“Ne bih trebao onda ništa drugo reći nego kao premijer samo da hoćete održati obećanje. Ne samo obećanje pa to je u programu Vlade. Hoće biti prije smanjenje PDV-a ili uvođenje poreza na nekretnine? Smanjenje PDV-a će biti. Koliko onda jedan posto? Polako polako bit će, polako”, kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

No teoretski gledano pravi dobitnici nižeg PDV-a trebali biti građani sa nižim cijenama. No o tome će odlučiti naravno oni koji građanima prodaju robu i usluge.

Ako se PDV recimo spusti s 25 na 24 posto oslobađa se iznos od milijardu i 800 milijuna kuna.

“Dakle postavlja se pitanje hoće li tih milijardu i 800 stvarn biti nešto što će završiti u džepovima građana jer će jeftinije kupovati ili će to prisvojiti oni koji robe prodaju. Jer jako se rijetko događalo da se kada porezi padaju to odrazi na pad cijena i tu sam ja jako skeptičan”, kazao je Branko Grčić, saborski zastupnik (SDP).

Marić miksom poreznih mjera želi spriječiti da se smanjenje PDV prelije samo na bolju zaradu trgovaca kako bi i građani osjetili efekt. Analitičari objašnjavaju da će cijene konačno formirati – konkurencija igrača na tržištu.

“To jedno rasterećenje pogotovo kada govorimo o porezu na dodanu vrijednost trebalo bi rezultirati pozitivno na građane s jedne strane očekuju se pojeftinjenja no kolika će ona biti ovisi prvenstveno o tome kakva je konkurencija”, kazao je Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke.

Marić je na kraju pojasnio kako uvođenje poreza na nekretnine uopće nije na stolu te da je fokus na PDV-u i ostalim porezima.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari